Barn

Barn som pårørende-samtale

Tilbud til barn som pårørende der foresatt, søsken eller nær familie har psykisk/fysisk sykdom eller er i en krisesituasjon.

Barnesamtale

Hensikten med barnesamtale er blant annet å avdekke mobbing/krenkelser i barnehagen, og finne ut om barn har en opplevelse av at de har et trygt og godt psykososialt barnehagemiljø.

Beredskapshjem

Målet med flytting i beredskapshjem er å skjerme og beskytte barnet fra alvorlig skadelige situasjoner i hjemmet. Flytting i beredskapshjem kan enten skje ved samtykke eller ved at barneverntjenesten treffer et akuttvedtak uten samtykke. En beredskapsplassering skal kontinuerlig vurderes med formål om tilbakeføring til foreldre dersom det kan skapes tilfredsstillende omsorgsbetingelser i hjemmet.

Familieråd

I familieråd er det tanter, onkler, besteforeldre og andre voksne som barnet er knyttet til som engasjerer seg for å hjelpe barnet. Familieråd legger til rette for et konstruktivt samarbeid mellom barn, familie, privat nettverk og barnevern. Et familieråd er et møte mellom familiens private nettverk og offentlige instanser. Målet med møtet er å komme fram til en plan som skal bedre familiens, og da spesielt barnets, situasjon. Et familieråd kan brukes i ulike type barnevernssaker og for barn i alle aldersgrupper

Flerfamiliegruppe

Lukket gruppe for barn og foreldre som har vært vitne til eller utsatt for vold i familien.

Fosterhjem

Målet med en fosterhjemsplassering er å sikre barnet en forsvarlig omsorgssituasjon for kortere eller lengre varighet. En fosterhjemsplassering kan enten være med frivillig med samtykk fra foreldre dersom barnet er under 15 år, og med samtykke fra begge dersom barnet er over 15 år. Alle fosterhjemsplasseringer skal regnes som midlertidige , og barneverntjenesten skal være proaktive i forhold til å kontinuerlig vurdere om tiltaket er til barnets beste, og om tilbakeføring vil være en bedre løsning for barnet.

Fysioterapioppfølging

For alle barn i Sirdal kommune der det oppdages problemstillinger som bør utredes eller følges opp. Fysioterapeut følger opp barn som er henvist fra spesialisthelsetjenesten, lege eller helsestasjon.  Det utføres tester på bestilling fra PPT, ABUP, skole eller barnehage. Fysioterapi gis på Sirdalsheimen, i hjemmet, på skolen eller i barnehagen.

Gratis kjernetid skolefritidsordningen(SFO)

Elever i første, andre og tredjeklasse har rett på 12 timer gratis kjernetid i SFO. For tredje klasse gjelder dette fra høsten 2024.

Hybeloppfølging

Målet er å sikre et godt botilbud med forsvarlig oppfølging av ungdommer som er ulike årsaker ikke kan bo i opprinnelig hjem. Ungdommene får tett miljøarbeider oppfølging knyttet til skole / dagtilbud, tilsyn, rutiner og andre behov.

Individuell plan (IP)

Individuell plan er for personer med langvarig og sammensatt behov for tjenester.

Individuelle samtaler med helsesykepleier “Barn som pårørende”

Barn som pårørende der foresatte, søsken eller nær familie har en psykisk/fysisk sykdom , eller er i en krisesituasjon. Tilbys ved behov.

Institusjonsplassering

Målet med flytting i institusjon kan være rusbehandling eller behandling for alvorlige atferdsvansker, eller fordi barnet trenger en annen omsorgsbase, og fosterhjem ikke anses som barnets beste.

Jentegrupper & guttegrupper

Helsefremmende grupper  for ungdomsskoleelever, med løsningsorientert jobbing i forhold til tema  som mobbing, kropp o.l Helsesykepleier og sosiallærer deltar. Metode:  Mia Børjesson – Tjeisnakk. Gjennomføres på skolen, i skoletiden.  Startes opp ved behov. Omfang:  6-8 samlinger à 1 time

Kroppen min

Kompetanseprogram og samtaleverktøy til bruk i barnehagene.

Lister jobbskole

Jobbskolen er et tilbud til ungdom mellom 16 og 25 år, som har droppet ut av skolen.  Her kan elever ta de fagene de mangler fra videregående skole, få veiledning av NAV eller oppfølgingstjenesten (OT), spise lunsj, gå på livsmestringskurs, jobbe frivillig, delta på ulike kreative kurs eller delta på ulike sosiale aktiviteter.  Tilbudet er …

MST (Multi systemisk terapi)

Venner med uheldig innflytelse.
Målet med behandlingen er at ungdommen og familien skal fungere godt – og uten alvorlige utfordringer.

Passport

Program som er en videreføring av Zippys venner. Gjennomføres for 5.klasse, med 17 økter i løpet av et skoleår.

Psykologisk førstehjelp

Et strukturelt og nytt verktøy, som skal kunne gjøre barn og unge i stand til å klare å ta vare på egen psykisk helse. Tilbud til alle barn og unge, på skolen eller helsestasjonen, ved behov.

Ruskontroll

Målet med kontrolltiltak er å kontrollere at barn ikke utsettes for overgrep eller mishandling. Tiltak som urinprøver og meldeplikt er å anse som særlig inngripende og bør derfor kun benyttes i unntakstilfeller, og bare i situasjoner der det ikke er tvil om at barnets omsorgssituasjon kan ivaretas på en forsvarlig måte.

Samtaler med barn og unge ved Familievernkontoret

Barn og unge kan få tilbud om enesamtaler bl.a. når familien har det vanskelig. Evt. i forhold til andre samspillsproblemer m.m.

Skolelos som tiltak i regi av barnevernet

Målet med tiltaket er å øke skolegjennomføringen, bedre skolesituasjonen og hindre frafall fra videregående opplæring blant ungdom som et barneverntiltak.

Tilsyn i hjemmet

Målet med kontrolltiltak er å kontrollere at barn ikke utsettes for overgrep eller mishandling.

Zippys venner

Program for identifisering av følelser og mestringsstrategier. Programmet brukes i skolen, for 1.-4.klasse, og omfatter 24 økter i løpet av et skoleår.