Hjelpetilbud A-Å
Klikk på titlene under for å lese mer.
Ansvarsgruppe
Målet med opprettelse og deltakelse i en ansvarsgruppe er for å koordinere andre tiltak for barn og familien. Der ansvarsgruppen skal fungere som en samhandlingsform for å sikre helhet og sammenheng i tiltak.
Avlastning utenfor institusjon
Tilbud om avlastning i tilrettelagt bolig eller avlastning i hjem, for både barn og unge. Velferd v/habiliteringstjenesten.
Barn som pårørende-samtale
Tilbud til barn som pårørende der foresatt, søsken eller nær familie har psykisk/fysisk sykdom eller er i en krisesituasjon.
Barnesamtale
Hensikten med barnesamtale er blant annet å avdekke mobbing/krenkelser i barnehagen, og finne ut om barn har en opplevelse av at de har et trygt og godt psykososialt barnehagemiljø.
Beredskapshjem
Målet med flytting i beredskapshjem er å skjerme og beskytte barnet fra alvorlig skadelige situasjoner i hjemmet. Flytting i beredskapshjem kan enten skje ved samtykke eller ved at barneverntjenesten treffer et akuttvedtak uten samtykke. En beredskapsplassering skal kontinuerlig vurderes med formål om tilbakeføring til foreldre dersom det kan skapes tilfredsstillende omsorgsbetingelser i hjemmet.
Besøkshjem
Målet med besøkshjem er å gi både foreldre og fosterforeldre mulighet for å øke omsorgskapasitet og overskudd i en krevende hverdag. Tiltakene kan både være av kortvarig og langvarig varighet, og ved langvarighet mer som et kompenserende tiltak, som vurderes nødvendig for å skape tilfredsstillende omsorgsbetingelser. For fosterforeldre kan et besøkshjem være svært viktig av hensyn til hvor krevende oppdrag noen ganger kan være.
COS – P
Målet er at barnet ditt skal få hjelp til å kjenne seg trygg og på den måten stå sterkere rustet til å møte utfordringer vi møter i livet. Kurset kan også bidra til et godt samspill mellom deg og barna dine
Dagsenter psykisk helse og rus – lavterskeltilbud
Lavterskeltilbud til mennesker i krise, med psykiske lidelser og/eller rusavhengighet. Gjennomføres på dagsenteret “Møteplassen”.
Familieråd
I familieråd er det tanter, onkler, besteforeldre og andre voksne som barnet er knyttet til som engasjerer seg for å hjelpe barnet. Familieråd legger til rette for et konstruktivt samarbeid mellom barn, familie, privat nettverk og barnevern. Et familieråd er et møte mellom familiens private nettverk og offentlige instanser. Målet med møtet er å komme fram til en plan som skal bedre familiens, og da spesielt barnets, situasjon. Et familieråd kan brukes i ulike type barnevernssaker og for barn i alle aldersgrupper
Flerfamiliegruppe
Lukket gruppe for barn og foreldre som har vært vitne til eller utsatt for vold i familien.
Foreldregruppe
For foreldre som har fått barn samme år. Et nettverksskapende tiltak, der alle som har født barn samme år inviteres til å danne foreldregruppe. Helsestasjonen inviterer til første treff i jan/feb året etter fødsel. Man treffes i ettertid privat hos hverandre.
Foreldrekurs for biologiske foreldre
Gruppe for foreldre som har barn i fosterhjem.
Foreldreveiledning
Tilbud til alle foreldre med barn i alderen 0 – 5 år. Det gis veiledning i forhold til utfordringer i foreldrerollen for foreldre i barnehagen, etter behov.
Foreldreveiledning generelt hos Familievernkontoret
Tilbud til foreldre som trenger støtte for å ivareta rollen som foreldre.
Formiddagstreff på helsestasjonen
Treffsted for de som er hjemme med små barn.
Fosterhjem
Målet med en fosterhjemsplassering er å sikre barnet en forsvarlig omsorgssituasjon for kortere eller lengre varighet. En fosterhjemsplassering kan enten være med frivillig med samtykk fra foreldre dersom barnet er under 15 år, og med samtykke fra begge dersom barnet er over 15 år. Alle fosterhjemsplasseringer skal regnes som midlertidige , og barneverntjenesten skal være proaktive i forhold til å kontinuerlig vurdere om tiltaket er til barnets beste, og om tilbakeføring vil være en bedre løsning for barnet.
Fysioterapioppfølging
For alle barn i Sirdal kommune der det oppdages problemstillinger som bør utredes eller følges opp. Fysioterapeut følger opp barn som er henvist fra spesialisthelsetjenesten, lege eller helsestasjon. Det utføres tester på bestilling fra PPT, ABUP, skole eller barnehage. Fysioterapi gis på Sirdalsheimen, i hjemmet, på skolen eller i barnehagen.
Gratis kjernetid barnehage
Alle barn mellom 2 og 5 år og barn med utsatt skolestart, som bor i husholdninger med lav inntekt, har rett til å få 20 timer gratis oppholdstid i barnehage per uke.
Gratis kjernetid skolefritidsordningen(SFO)
Elever i første, andre og tredjeklasse har rett på 12 timer gratis kjernetid i SFO. For tredje klasse gjelder dette fra høsten 2024.
Hybeloppfølging
Målet er å sikre et godt botilbud med forsvarlig oppfølging av ungdommer som er ulike årsaker ikke kan bo i opprinnelig hjem. Ungdommene får tett miljøarbeider oppfølging knyttet til skole / dagtilbud, tilsyn, rutiner og andre behov.
Individuell plan (IP)
Individuell plan er for personer med langvarig og sammensatt behov for tjenester.
Individuelle samtaler med helsesykepleier “Barn som pårørende”
Barn som pårørende der foresatte, søsken eller nær familie har en psykisk/fysisk sykdom , eller er i en krisesituasjon. Tilbys ved behov.
Institusjonsplassering
Målet med flytting i institusjon kan være rusbehandling eller behandling for alvorlige atferdsvansker, eller fordi barnet trenger en annen omsorgsbase, og fosterhjem ikke anses som barnets beste.
Jentegrupper & guttegrupper
Helsefremmende grupper for ungdomsskoleelever, med løsningsorientert jobbing i forhold til tema som mobbing, kropp o.l Helsesykepleier og sosiallærer deltar. Metode: Mia Børjesson – Tjeisnakk. Gjennomføres på skolen, i skoletiden. Startes opp ved behov. Omfang: 6-8 samlinger à 1 time
Krisegruppa
Åpen dropin gruppe for dem som trenger noen å snakke med etter ett samlivsbrudd.
Kroppen min
Kompetanseprogram og samtaleverktøy til bruk i barnehagene.
Kurs “Tankevirus”
Et mestringskurs som går på hvordan tankene og oppmerksomheten påvirker humøret og handlingene våre. Tilbud til alle over 16 år. Arrangeres 2 ganger pr. år, i regi av psykisk helse.
Kvinnegruppa
Lukket gruppe for kvinner som lever eller har levd med vold i parforholdet.
Lister jobbskole
Jobbskolen er et tilbud til ungdom mellom 16 og 25 år, som har droppet ut av skolen. Her kan elever ta de fagene de mangler fra videregående skole, få veiledning av NAV eller oppfølgingstjenesten (OT), spise lunsj, gå på livsmestringskurs, jobbe frivillig, delta på ulike kreative kurs eller delta på ulike sosiale aktiviteter. Tilbudet er …
Mekling
Målet med mekling er å hjelpe foreldre foreldrene med å lage best mulig ordninger for barna og å komme fram til en foreldresamarbeidsavtale.
Miljøterapeut i hjemmet for veiledning
Miljøterapeutisk veiledning er et intensivt tiltak som har til hensikt å endre uhensiktsmessige omsorgsbetingelser for barn og unge. Alvorlighet og barnets alder er elementer som har betydning for intensitet og varighet. Målet er å skape varige positive endringer i barnets omsorgsmiljø.
Minibuffer: Parkurs, enkeltpar
Samlivskurs for enkeltpar som opplever at de samme konfliktene har en tendens til å gjenta seg og ønsker å bryte mønsteret.
MST (Multi systemisk terapi)
Venner med uheldig innflytelse.
Målet med behandlingen er at ungdommen og familien skal fungere godt – og uten alvorlige utfordringer.
NBO – New born observation
Et tilbud i helsestasjonstjenesten. Hjelp til foreldre med å forstå barnet sitt, støtte opp om en positiv relasjon mellom foreldre og barn og skape god allianse mellom foreldre og helsearbeider. NBO brukes i konsultasjoner til spedbarn mellom 0-3 mndr.
Nye mønstre
Nye mønstre er et tiltak i NAV Lister for barnefamilier med vedvarende lavinntekt. Familiekoordinator organiserer innsatsen rundt hele familien, og skal se hele familiens behov under ett. Les mer på Kristiansand kommune sine sider. Kontaktinformasjon: Lise Mari Christoffersen: 417 69 708, Lise Løland Sneve: 949 89 437 Ansvar for tiltaket er: NAV Lister
Oppfølging av gravide med en rusmiddelavhengighet
Et samarbeid med ressursgruppe i helse om et tilbud som gis ved behov til gravide med en rusmiddelavhengighet.