Småbarn (2-6 år)

Sirdal kommune Aldersinndeling Småbarn (2-6 år)

Ansvarsgruppe

Målet med opprettelse og deltakelse i en ansvarsgruppe er for å koordinere andre tiltak for barn og familien. Der ansvarsgruppen skal fungere som en samhandlingsform for å sikre helhet og sammenheng i tiltak.

Avlastning utenfor institusjon

Tilbud om avlastning i tilrettelagt bolig eller avlastning i hjem, for både barn og unge. Velferd v/habiliteringstjenesten.

Barn som pårørende-samtale

Tilbud til barn som pårørende der foresatt, søsken eller nær familie har psykisk/fysisk sykdom eller er i en krisesituasjon.

Barnesamtale

Hensikten med barnesamtale er blant annet å avdekke mobbing/krenkelser i barnehagen, og finne ut om barn har en opplevelse av at de har et trygt og godt psykososialt barnehagemiljø.

Beredskapshjem

Målet med flytting i beredskapshjem er å skjerme og beskytte barnet fra alvorlig skadelige situasjoner i hjemmet. Flytting i beredskapshjem kan enten skje ved samtykke eller ved at barneverntjenesten treffer et akuttvedtak uten samtykke. En beredskapsplassering skal kontinuerlig vurderes med formål om tilbakeføring til foreldre dersom det kan skapes tilfredsstillende omsorgsbetingelser i hjemmet.

Besøkshjem

Målet med besøkshjem er å gi både foreldre og fosterforeldre mulighet for å øke omsorgskapasitet og overskudd i en krevende hverdag. Tiltakene kan både være av kortvarig og langvarig varighet, og ved langvarighet mer som et kompenserende tiltak, som vurderes nødvendig for å skape tilfredsstillende omsorgsbetingelser. For fosterforeldre kan et besøkshjem være svært viktig av hensyn til hvor krevende oppdrag noen ganger kan være.

COS – P

Målet er at barnet ditt skal få hjelp til å kjenne seg trygg og på den måten stå sterkere rustet til å møte utfordringer vi møter i livet. Kurset kan også bidra til et godt samspill mellom deg og barna dine

Familieråd

I familieråd er det tanter, onkler, besteforeldre og andre voksne som barnet er knyttet til som engasjerer seg for å hjelpe barnet. Familieråd legger til rette for et konstruktivt samarbeid mellom barn, familie, privat nettverk og barnevern. Et familieråd er et møte mellom familiens private nettverk og offentlige instanser. Målet med møtet er å komme fram til en plan som skal bedre familiens, og da spesielt barnets, situasjon. Et familieråd kan brukes i ulike type barnevernssaker og for barn i alle aldersgrupper

Flerfamiliegruppe

Lukket gruppe for barn og foreldre som har vært vitne til eller utsatt for vold i familien.

Foreldregruppe

For foreldre som har fått barn samme år. Et nettverksskapende tiltak, der alle som har født barn samme år inviteres til å danne foreldregruppe.  Helsestasjonen inviterer til første treff i jan/feb året etter fødsel. Man treffes i ettertid privat hos hverandre.

Foreldreveiledning

Tilbud til alle foreldre med barn i alderen 0 – 5 år. Det gis veiledning i forhold til utfordringer i foreldrerollen for foreldre i barnehagen, etter behov.

Formiddagstreff på helsestasjonen

Treffsted for de som er hjemme med små barn.

Fosterhjem

Målet med en fosterhjemsplassering er å sikre barnet en forsvarlig omsorgssituasjon for kortere eller lengre varighet. En fosterhjemsplassering kan enten være med frivillig med samtykk fra foreldre dersom barnet er under 15 år, og med samtykke fra begge dersom barnet er over 15 år. Alle fosterhjemsplasseringer skal regnes som midlertidige , og barneverntjenesten skal være proaktive i forhold til å kontinuerlig vurdere om tiltaket er til barnets beste, og om tilbakeføring vil være en bedre løsning for barnet.

Fysioterapioppfølging

For alle barn i Sirdal kommune der det oppdages problemstillinger som bør utredes eller følges opp. Fysioterapeut følger opp barn som er henvist fra spesialisthelsetjenesten, lege eller helsestasjon.  Det utføres tester på bestilling fra PPT, ABUP, skole eller barnehage. Fysioterapi gis på Sirdalsheimen, i hjemmet, på skolen eller i barnehagen.

Gratis kjernetid barnehage

Alle barn mellom 2 og 5 år og barn med utsatt skolestart, som bor i husholdninger med lav inntekt, har rett til å få 20 timer gratis oppholdstid i barnehage per uke.

Individuell plan (IP)

Individuell plan er for personer med langvarig og sammensatt behov for tjenester.

Individuelle samtaler med helsesykepleier “Barn som pårørende”

Barn som pårørende der foresatte, søsken eller nær familie har en psykisk/fysisk sykdom , eller er i en krisesituasjon. Tilbys ved behov.

Kroppen min

Kompetanseprogram og samtaleverktøy til bruk i barnehagene.

Miljøterapeut i hjemmet for veiledning

Miljøterapeutisk veiledning er et intensivt tiltak som har til hensikt å endre uhensiktsmessige omsorgsbetingelser for barn og unge. Alvorlighet og barnets alder er elementer som har betydning for intensitet og varighet. Målet er å skape varige positive endringer i barnets omsorgsmiljø.

PCIT (Foreldre – barn interaksjon terapi)

Målet med tiltaket er å varig endre negative samspillsmønstre mellom foreldre og små barn for å hindre eskalering av atferdsvansker.

PMTO behandling

PMTO er et behandlingstilbud for foreldre med barn i alderen 3 til 12 år som har eller står i fare for å utvikle alvorlige atferdsproblemer. Formålet er «å trene foreldre i sentrale foreldreferdigheter som kan forebygge, redusere eller stoppe atferdsproblemer hos barn og unge». Målet med PMTO behandlingen er å endre samspillsmønstre i familien og redusere barnets atferdsvansker.

Psykologisk førstehjelp

Et strukturelt og nytt verktøy, som skal kunne gjøre barn og unge i stand til å klare å ta vare på egen psykisk helse. Tilbud til alle barn og unge, på skolen eller helsestasjonen, ved behov.

PYC – Parenting young children

PYC er et foreldreveiledningsprogram som egner seg til veiledning av foreldre med behov for konkret, individuell og hjemmebasert veiledning og støtte, for å styrke samspill og omsorgskompetanse for barn. Programmet har som mål å gi støtte til innlæring og utvikling av foreldreferdigheter i samspill og praktisk omsorgskompetanse. Fordi programmet er konkret egner det seg for foreldre som strever med betydningen i norsk språk, hukommelse, struktur, tidsplanlegging eller som har generelle lærevansker

Redusert foreldrebetaling i barnehagen

Det er innført nasjonal maksimalpris for en barnehageplass.  Ingen husholdning skal betale mer enn seks (6) prosent av inntekten sin for en barnehageplass.  Det må søkes om redusert foreldrebetaling, og søknaden gjelder for ett barnehageår om gangen.

Ruskontroll

Målet med kontrolltiltak er å kontrollere at barn ikke utsettes for overgrep eller mishandling. Tiltak som urinprøver og meldeplikt er å anse som særlig inngripende og bør derfor kun benyttes i unntakstilfeller, og bare i situasjoner der det ikke er tvil om at barnets omsorgssituasjon kan ivaretas på en forsvarlig måte.

Råd og veiledning ved Familievernkontoret

Samtaler om utfordringer i livet er ofte knyttet til livsendringer som påvirker vårt forhold til nære personer.

Samtaler med barn og unge ved Familievernkontoret

Barn og unge kan få tilbud om enesamtaler bl.a. når familien har det vanskelig. Evt. i forhold til andre samspillsproblemer m.m.

Stine Sofie barnehagepakke

Et opplæringsprogram for ansatte i barnehagen.  Programmet skal gjøre barnehageansatte bedre rustet til å avdekke vold og overgrep mot barn, så tidlig som mulig.

Støttefamilie

Målet med støttefamilien er å enten bygge opp under familiens styrker eller ved å fungere som et supplement til en familie med utfordringer. Støttefamilie kan også være en mer langvarig ressurs for familier som mangler eller har svake nettverk. Målsetningen med tiltaket variere fra familie til familier, men handler som oftest om at barnet og familien skal få gode opplevelse og relasjoner i hverdagen, styrke seg i rollen og få et utvidet nettverk.

Tilsyn i hjemmet

Målet med kontrolltiltak er å kontrollere at barn ikke utsettes for overgrep eller mishandling.