Rus

Bekymringssamtaler

En bekymringssamtale er en samtale med politiet for barn under 18 år, sammen med foreldrene/foresatte. Hvis politiet ser behov for det, vil andre relevante instanser kontaktes. I noen tilfeller opprettes det kjernegrupper rundt barnet der politi, barnevern, skole, SLT-koordinator, familie og ev. andre hjelpeinstanser møtes for å koordinere tiltak og hjelpe barnet. Bekymringssamtaler med politiet …

Beredskapshjem

Målet med flytting i beredskapshjem er å skjerme og beskytte barnet fra alvorlig skadelige situasjoner i hjemmet. Flytting i beredskapshjem kan enten skje ved samtykke eller ved at barneverntjenesten treffer et akuttvedtak uten samtykke. En beredskapsplassering skal kontinuerlig vurderes med formål om tilbakeføring til foreldre dersom det kan skapes tilfredsstillende omsorgsbetingelser i hjemmet.

Blindsone

Blindsone er et foreldreprogram for å skape trygghet i rollen som tenåringsforeldre. Fokus på ungdomstid og foreldrerollen. Programmet er utviklet i et samarbeid mellom helsestasjon, familiesenter og ungdomsskolen. Programmet går over fire kvelder, med ulike tema. Pr. i dag er dette tema_ Hvilken rolle spiller foreldrene for ungdommen? Ungdata og undomsmiljøe “Utsett” et rusforebyggende program …

Forsterket helsestasjon

Et utvidet helsestasjonstilbud til nybakte foreldre med tidligere rusproblemer. Familien får tilbud om tettere oppfølging av jordmor, familieterapeut og helsesykepleier allerede fra svangerskapet og videre til barnet er 2 år og lengre dersom ønskelig. Målet er å sikre at barn som bor med foreldre som har hatt et rusproblem får en optimal oppfølging og forebygge …

Fosterhjem

Målet med en fosterhjemsplassering er å sikre barnet en forsvarlig omsorgssituasjon for kortere eller lengre varighet. En fosterhjemsplassering kan enten være med frivillig med samtykk fra foreldre dersom barnet er under 15 år, og med samtykke fra begge dersom barnet er over 15 år. Alle fosterhjemsplasseringer skal regnes som midlertidige , og barneverntjenesten skal være proaktive i forhold til å kontinuerlig vurdere om tiltaket er til barnets beste, og om tilbakeføring vil være en bedre løsning for barnet.

HFU – helsestasjon for ungdom

Helsestasjon for ungdom er et tilbud til ungdom mellom 13 og 23 år. Her kan ungdommen få råd og veiledning om prevensjon, graviditet, kjønnssykdommer, røyking/snus, rusmidler, stress, kosthold og psykisk helse. Dersom ungdommen har behov for samtale med helsesykepleier om personlige problemer eller bekymringer i forhold til hjem, skole/arbeid og venner, er dette en del …

Kjernegrupper

Kjernegrupper er et individrettet lavterskeltilbud rettet mot ungdom og foresatte. Kjernegruppe er et av flere SLT-tiltak*. Målet er å gi konkret og samkjørt oppfølging for å stoppe negativ utvikling.   Sosiallærer, miljøterapeut, politi, skolehelsetjenesten, barneverntjenesten, SLT-koordinator deltar sammen med ungdommen og foresatte i kjernegruppen.

Ruskontroll

Målet med kontrolltiltak er å kontrollere at barn ikke utsettes for overgrep eller mishandling. Tiltak som urinprøver og meldeplikt er å anse som særlig inngripende og bør derfor kun benyttes i unntakstilfeller, og bare i situasjoner der det ikke er tvil om at barnets omsorgssituasjon kan ivaretas på en forsvarlig måte.

Samtaler med barn og unge ved Familievernkontoret

Barn og unge kan få tilbud om enesamtaler bl.a. når familien har det vanskelig. Evt. i forhold til andre samspillsproblemer m.m.

SMIL-grupper

SMIL – Styrket Mestring I Livet – er et lærings-og mestringstilbud som retter seg mot barn og unge i familier hvor forelder/foreldre sliter med psykisk sykdom eller rusproblemer. https://www.flekkefjord.kommune.no/barn-som-paaroerende.6278101-518182.html

Tilsyn i hjemmet

Målet med kontrolltiltak er å kontrollere at barn ikke utsettes for overgrep eller mishandling.

TVIST

TVIST er et bredt sammensatt faglig forum som tilbyr veiledning til foresatte, skoler og barnehager i vanskelige saker.  Foruten veiledning av hele TVIST-teamet, er det også mulig å få konsultasjon av A-BUP for en vurdering av  henvisning til spesialisthelsetjenesten.  Deltakere i TVIST: Helsestasjonen, kommunepsykolog, forvaltningsenheten, barnehagefaglig rådgiver, skolefaglig rådgiver, A-BUP, PPT, barneverntjenesten, enhet for psykisk …