Tiltak på selektivt nivå

Selektive forebyggingstiltak rettes mot grupper som levere med kjent og forhøyet risiko.

AKS-grupper(Aktivitet-Kommunikasjon-Samhold)

AKS-grupper er tilbud om alternativer skoletimer for elever som finner skoledagen vanskelig å mestre. Det er ca 7 elever i en AKS-gruppe, og de møtes 2 t/uke. Gruppen møtes i aktivitetsrommet på skolen, og gruppen er med på å bestemme hvilke aktiviteter vi skal gjøre. Målet med AKS-gruppen er å styrke sosial kompetanse, gi mestringsopplevelser …

Avlastning

Avlastningstilbudet er et tilbud til foreldre med særlig tyngende omsorgsoppgaver. TIlbudet kan gis på ulike måter, for eksempel i kommunens avlastningsbolig, som avlastningshjem eller som hjelp i hjemmet. https://www.flekkefjord.kommune.no/avlastningstilbudpaaroerendestoette.6276881-538935.html

COS – P Lister Barneverntjeneste

Målet er at barnet ditt skal få hjelp til å kjenne seg trygg og på den måten stå sterkere rustet til å møte utfordringer vi møter i livet. Kurset kan også bidra til et godt samspill mellom deg og barna dine

COS-P (cirkle of security parenting) – helsestasjonen

Målsetting med tiltaket er å styrke tilknytningen mellom foreldre og barn når barn har, eller er i risiko for å utvikle tilknytningsproblematikk. Tiltaket skal styrke barnets utvikling av selvregulering, sosial kompetanse og forebygge skjevutvikling.    Hva er COS P?

Familiesamtaler – helsestasjonen/familieteam

Individuelt tilpassede samtaler. Kan være på bakgrunn av bekymring for barn/ungdom, vansker i parforhold/samarbeid eller vansker i foreldrerollen.

Familieteamet

Familieteamet er et tverrfaglig lavterskeltilbud til familier med barn fra 0-18 år. Teamet er organisert på helsestasjonen og skal bidra med å styrke det forebyggende arbeidet.   Familieteamet tilbyr tidlig hjelp og støtte til gravide, barn, ungdom og familier som opplever ulike utfordringer i livet.   Hovedfokus er å styrke barn og unges psykiske helse ved å …

Foreldre/samspillsveiledning- helsestasjonen/familieteam

Tiltak for foreldre som strever i samspill med barnet/ungdommen. Tilbudet gis av familieteam eller helsesykepleier.

Foreldrekurs for biologiske foreldre

Gruppe for foreldre som har barn i fosterhjem.

Foreldreveiledning generelt hos Familievernkontoret

Tilbud til foreldre som trenger støtte for å ivareta rollen som foreldre.

Forsterket helsestasjon

Et utvidet helsestasjonstilbud til nybakte foreldre med tidligere rusproblemer. Familien får tilbud om tettere oppfølging av jordmor, familieterapeut og helsesykepleier allerede fra svangerskapet og videre til barnet er 2 år og lengre dersom ønskelig. Målet er å sikre at barn som bor med foreldre som har hatt et rusproblem får en optimal oppfølging og forebygge …

Frisklivssentralen

På Frisklivssentralen kan du få hjelp til å komme i gang med endring av vaner innen fysisk aktivitet, kosthold, søvn og tobakk. Vi har også kurs med fokus på lettere psykiske plager og hvordan få en bedre hverdag.     Frisklivsentralen i Flekkefjord

Individuell kartlegging og oppfølging -helsestasjonen/skolehelsetjenesten/familieteamet

Tiltaket er for foreldre og barn/ungdom med behov for veiledning. Det kan være samtaler med foreldre/barn /ungdom, eller observasjoner av barnet/ungdommen. Tilbudet gis av helsesykepleier eller familieteamet.

Jobbskolen

Jobbskolen er et tilbud til ungdom mellom 16-25 år som har droppet ut av skolen. Her kan elever ta de fagene de mangler fra videregående, få veiledning av NAV eller opplæringstjenesten(OT), spise lunsj, gå på livsmestringskurs, jobbe frivillig, delta på ulike kreative kurs eller delta på ulike sosiale aktiviteter. Tilbudet er åpent hver uke dag fra kl.08.00 -15.30

Konsultasjon – helsestasjonen

Intervensjonen går ut på å gi ansatte i barnehage eller skole veiledning i bruk av konkrete verktøy og strategier som kan forebygge og redusere atferdsproblemer i grupper/klasser. Intervensjonen er kortvarig med ukentlige konsultasjoner over en 6–8 ukers periode. Konsultasjon tilbys til ansatte i barnehage eller skole.

Krisegruppa

Åpen dropin gruppe for dem som trenger noen å snakke med etter ett samlivsbrudd.

Kvinnegruppa

Lukket gruppe for kvinner som lever eller har levd med vold i parforholdet.

Mekling

Målet med mekling er å hjelpe foreldre foreldrene med å lage best mulig ordninger for barna og å komme fram til en foreldresamarbeidsavtale.

Minibuffer: Parkurs, enkeltpar

Samlivskurs for enkeltpar som opplever at de samme konfliktene har en tendens til å gjenta seg og ønsker å bryte mønsteret.

Nye Mønstre, NAV Lister

Nye mønstre Nye mønstre er et tiltak i NAV Lister for barnefamilier med vedvarende lavinntekt. Familiekoordinator organiserer innsatsen rundt hele familien, og skal se hele familiens behov under ett.   NAV Lister Kontaktinformasjon til familiekoordinator Tlf:468 83 601 Epost: renate.egelid@nav.no

Parterapi

Parterapi er et tilbud til par som ønsker hjelp til å forebygge problemer, gjenopprette eller forbedre parforholdet. Par med hjemmeboende barn prioriteres.

Pedagogisk team i barnehagen

Pedagogisk team i barnehager er et tverrfaglig team som jobber på et forebyggende nivå i forhold til individ- og systemsaker . Individsaker tas opp etter samtykke fra foresatte, og foresatte skal som hovedregel inviteres med i møtet. Barnehagens pedagogiske team består av styrer, pedagogiske  ledere, PPT besøksansvarlig og representant fra helsestasjonen. Andre fagpersoner kan inviteres …

Pedagogisk team i skolen

Pedagogisk team er skolens fora for å drøfte og analysere individsaker. Teamet har en leder. Skolens ledelse og PPT er faste deltakere. Skolehelsetjenesten deltar etter en oppsatt plan. Kommunepsykolog, barneverntjenesten, andre aktuelle faginstanser inviteres ved behov. Foresattes inviteres med, og gir ellers sitt samtykke til at enkeltelever drøftes i teamet. Pedagogisk team har en sentral …

Psykolog – helsestasjon/familieteam

Psykologen på helsestsjon/famileteam kan bistå med vurdering, kartlegging og behandling av lettere til moderate psykiske helseplager. Ved alvorligere vansker blir pasienten henvist videre til rett instans.  Psykologen gir tilbud om direkte hjelp til barnet/ungdommen. Andre oppgaver kan være:  Bidra til å styrke det psykiske helsetilbudet  gjennom samarbeid med andre kommunale etater.  Bidra med tidlig intervensjon …

Psykologtjenester

Psykologtjenesten i Flekkefjord kommune har som formål å forebygge psykiske vansker og psykososiale problemer ved å gå avgrenset behandling, samt veiledning til foreldre og andre kommunale tjenester som arbeider med barn og unge. https://www.flekkefjord.kommune.no/psykologtjenester.6278599-518182.html

PYC – Parenting young children

PYC er et foreldreveiledningsprogram som egner seg til veiledning av foreldre med behov for konkret, individuell og hjemmebasert veiledning og støtte, for å styrke samspill og omsorgskompetanse for barn. Programmet har som mål å gi støtte til innlæring og utvikling av foreldreferdigheter i samspill og praktisk omsorgskompetanse. Fordi programmet er konkret egner det seg for foreldre som strever med betydningen i norsk språk, hukommelse, struktur, tidsplanlegging eller som har generelle lærevansker

Råd og veiledning til unge mennesker som skal ha barn og ikke bor sammen.

Hjelp til å forebygge konflikter og få til et godt foreldresamarbeid.

Råd og veiledning ved Familievernkontoret

Samtaler om utfordringer i livet er ofte knyttet til livsendringer som påvirker vårt forhold til nære personer.

Samtaler i forhold til konfliktfylt foreldresamarbeid

Tilbud til foreldre som synes det er vanskelig å samarbeide om felles barn.

Samtaler med barn og unge ved Familievernkontoret

Barn og unge kan få tilbud om enesamtaler bl.a. når familien har det vanskelig. Evt. i forhold til andre samspillsproblemer m.m.

Skolehelsetjenesten

Helsesykepleier er fast til stede på skolen. Her kan barn/ungdom og/eller foreldre ta kontakt med helsesykepleier dersom de ønsker råd og veiledning ifht barn/ungdoms psykisk eller fysisk helse.  Alle skolene i kommunen har skolehelsetjeneste. Kontakt skolen eller helsestasjonen for avtale.  

SMIL-grupper

SMIL – Styrket Mestring I Livet – er et lærings-og mestringstilbud som retter seg mot barn og unge i familier hvor forelder/foreldre sliter med psykisk sykdom eller rusproblemer. https://www.flekkefjord.kommune.no/barn-som-paaroerende.6278101-518182.html

Tankevirus

Tankevirus er et prisbelønnet mestringskurs for å normalisere og forebygge utvikling av psykiske plager.  Kurset er for dem som opplever at grubling og bekymringer tar for stor plass i livet. Deltakere fra 16 år og oppover. Kurset er et tilbud ved Frisklivsentralen i Flekkefjord. Tankevirus

Terapeutiske samtaler

Terapeutiske samtaler for mennesker som ønsker endring i livet i forhold til andre mennesker. Tema kan også være i forhold til sorg.

TVIST

TVIST er et bredt sammensatt faglig forum som tilbyr veiledning til foresatte, skoler og barnehager i vanskelige saker.  Foruten veiledning av hele TVIST-teamet, er det også mulig å få konsultasjon av A-BUP for en vurdering av  henvisning til spesialisthelsetjenesten.  Deltakere i TVIST: Helsestasjonen, kommunepsykolog, forvaltningsenheten, barnehagefaglig rådgiver, skolefaglig rådgiver, A-BUP, PPT, barneverntjenesten, enhet for psykisk …

Utvidet program på helsestasjonen – for foreldre i risiko

Et utvidet helsestasjonstilbud til nybakte foreldre med ulike risikofaktorer. Familien får tilbud om tettere oppfølging av jordmor, familieterapeut og helsesykepleier allerede fra svangerskapet og videre til barnet er 1 år, og lengre dersom ønskelig. Målet er å sikre at barn som bor med foreldre som har en eller flere risikofaktorer, får en optimal oppfølging og …