Tiltak på universelt nivå

Universalforebyggende tiltak til foreldre er oftest gruppeorienterte tiltak som alle foreldre kan delta i.

Barseltreff

Dette er en uformell samtale i gruppe om den første tiden etter fødselen. Jordmor og familiekonsulent deltar.

Blindsone

Blindsone er et foreldreprogram for å skape trygghet i rollen som tenåringsforeldre. Fokus på ungdomstid og foreldrerollen. Programmet er utviklet i et samarbeid mellom helsestasjon, familiesenter og ungdomsskolen. Programmet går over fire kvelder, med ulike tema. Pr. i dag er dette tema_ Hvilken rolle spiller foreldrene for ungdommen? Ungdata og undomsmiljøe “Utsett” et rusforebyggende program …

COS – P Lister Barneverntjeneste

Målet er at barnet ditt skal få hjelp til å kjenne seg trygg og på den måten stå sterkere rustet til å møte utfordringer vi møter i livet. Kurset kan også bidra til et godt samspill mellom deg og barna dine

Drømmeskolen

Drømmeskolen er et forebyggende program, utviklet av organisasjonen Voksne for barn. Programmet brukes på Flekkefjord Ungdomsskole. Målet med drømmeskolen er å skape et læringsmiljø hvor elevene opplever trygghet og tilhørighet, der de får brukt ressursene sine, og hvor den psykiske helsa til den enkelte elev fremmes.  Drømmeklassen fokuserer på inkludering, skape vennskap og et trygt …

Frisklivssentralen

På Frisklivssentralen kan du få hjelp til å komme i gang med endring av vaner innen fysisk aktivitet, kosthold, søvn og tobakk. Vi har også kurs med fokus på lettere psykiske plager og hvordan få en bedre hverdag.     Frisklivsentralen i Flekkefjord

HFU – helsestasjon for ungdom

Helsestasjon for ungdom er et tilbud til ungdom mellom 13 og 23 år. Her kan ungdommen få råd og veiledning om prevensjon, graviditet, kjønnssykdommer, røyking/snus, rusmidler, stress, kosthold og psykisk helse. Dersom ungdommen har behov for samtale med helsesykepleier om personlige problemer eller bekymringer i forhold til hjem, skole/arbeid og venner, er dette en del …

Kafe Johan

Kafe Johan er en møteplass, åpent for ungdom i Flekkefjord. Tilbudet er for ungdom mellom 13- 16 år.

NBO (Newborn Behavior Observation)

Newborn Behavior Observation(NBO) er observasjon av barnets utvikling og samspill mellom foreldre og barn, samt veiledning til foreldre. Gjennomføres på helsestasjonen på de ulike faste kontrollene, i barnets alder 0-3 mnd.

Oppstart av mødregrupper

Mødregrupper er et nettverkstiltak som drives av mødrene selv. Hver gruppe består av 6-10 mødre som treffes jevnlig for sosialt samvær. Kommunejordmor tar initiativ til å starte opp, og har oversikt over eksisterende mødregrupper for nybakte mødre og ny-tiflyttede med barn i spedbarnsalder.

Pedagogisk team i barnehagen

Pedagogisk team i barnehager er et tverrfaglig team som jobber på et forebyggende nivå i forhold til individ- og systemsaker . Individsaker tas opp etter samtykke fra foresatte, og foresatte skal som hovedregel inviteres med i møtet. Barnehagens pedagogiske team består av styrer, pedagogiske  ledere, PPT besøksansvarlig og representant fra helsestasjonen. Andre fagpersoner kan inviteres …

Psykologisk førstehjelp

Psykologisk førstehjelp er et selvhjelpsverktøy for barn og unge for mestring av egne følelser, vanskelige tanker og situasjoner. Brukes i gruppe og i individuelle samtaler   https://www.ung.no/psykisk/hva-kan-hjelpe/3187_Psykologisk_f%C3%B8rstehjelp_n%C3%A5r_f%C3%B8lelsene_er_vanskelige.html  

Råd og veiledning til unge mennesker som skal ha barn og ikke bor sammen.

Hjelp til å forebygge konflikter og få til et godt foreldresamarbeid.

Skolehelsetjenesten

Helsesykepleier er fast til stede på skolen. Her kan barn/ungdom og/eller foreldre ta kontakt med helsesykepleier dersom de ønsker råd og veiledning ifht barn/ungdoms psykisk eller fysisk helse.  Alle skolene i kommunen har skolehelsetjeneste. Kontakt skolen eller helsestasjonen for avtale.  

Zippys venner

Zippys venner er et forebyggende program som skal lære barn å mestre dagliglivets utfordringer på en bedre måte. Programmet gir barna redskaper til å identifisere og snakke om følelser og utforske måter å håndtere følelsene på. Programmet gjennomføres i et samarbeid mellom kontaktlærer og skolehelsetjenesten, og er for 1.- 4.klasse.   https://vfb.no/produkter-og-tjenester/skoleprogrammer/zippy/