Foreldre og barn

A-BUPs behandlinger og tiltak

Abup gir spesialisert helsetilbud til barn og unge (0-18 år) med psykiske vansker, og deres pårørende. Dette kan være utredning og behandling av angst, atferdsvansker, utviklingsforstyrrelser, ADHD, depresjon, tvangslidelser, selvmordsfare, spiseforstyrrelser, skolevegring med mer. BEHANDLING ADHD hos barn og unge Atferdsvansker hos barn og unge Depresjon hos barn og unge Dialektisk atferdsterapi(DBT),ungdom Friluftssykehuset Friluftsterapi for …

Ansvarsgruppe

Ansvarsguppen er planlagte samarbeidsmøter der behov, ansvar og videre oppfølging er tema.  Arbeid i ansvarsgruppe skal skal ivareta helhetlig og tverrfaglig arbeid i forhold til barnet/ungdommens behov og utvikling.  Ansvarsgrupper er tverrfaglige samarbeidsmøter der flere instanser kan være involvert. For eksempel Lister barnevern, helsestasjon, koordinerende enhet, skole, barnehage, PPT, ABUP, HABU, statped, barn/ungdom og foresatte. …

Ansvarsgruppe som tiltak barneverntjenesten

Målet med opprettelse og deltakelse i en ansvarsgruppe er for å koordinere andre tiltak for barn og familien. Der ansvarsgruppen skal fungere som en samhandlingsform for å sikre helhet og sammenheng i tiltak.

COS-P (cirkle of security parenting) – helsestasjonen

Målsetting med tiltaket er å styrke tilknytningen mellom foreldre og barn når barn har, eller er i risiko for å utvikle tilknytningsproblematikk. Tiltaket skal styrke barnets utvikling av selvregulering, sosial kompetanse og forebygge skjevutvikling.    Hva er COS P?

Familiesamtaler – helsestasjonen/familieteam

Individuelt tilpassede samtaler. Kan være på bakgrunn av bekymring for barn/ungdom, vansker i parforhold/samarbeid eller vansker i foreldrerollen.

Familieteamet

Familieteamet er et tverrfaglig lavterskeltilbud til familier med barn fra 0-18 år. Teamet er organisert på helsestasjonen og skal bidra med å styrke det forebyggende arbeidet.   Familieteamet tilbyr tidlig hjelp og støtte til gravide, barn, ungdom og familier som opplever ulike utfordringer i livet.   Hovedfokus er å styrke barn og unges psykiske helse ved å …

Flerfamiliegruppe

Lukket gruppe for barn og foreldre som har vært vitne til eller utsatt for vold i familien.

Foreldrerådgivning

Foreldrerådgivningen tar sikte på å hjelpe familien på et så tidlig tidspunkt som mulig. Gjennom rådgivningssamtaler og veiledning kan foreldre få hjelp til å forebygge begynnende atferdsproblemer og bidra til en positiv utvikling hos barnet.  Foreldrerådgivning består i:  Ukentlige samtaler med en foreldrerådgiver  3–5 møter per familie  Begge foreldrene bør delta om de bor sammen. …

Individuell kartlegging og oppfølging -helsestasjonen/skolehelsetjenesten/familieteamet

Tiltaket er for foreldre og barn/ungdom med behov for veiledning. Det kan være samtaler med foreldre/barn /ungdom, eller observasjoner av barnet/ungdommen. Tilbudet gis av helsesykepleier eller familieteamet.

Individuell plan (IP)

Individuell plan er en lovbestemt rettighet for personer som har behov for langvarige og sammensatte tjenester. Individuell plan er et verktøy som skal sikre god koordinering og framdrift i det tverrfaglige tjenestetilbudet til barn/ungdommen.

Kjernegrupper

Kjernegrupper er et individrettet lavterskeltilbud rettet mot ungdom og foresatte. Kjernegruppe er et av flere SLT-tiltak*. Målet er å gi konkret og samkjørt oppfølging for å stoppe negativ utvikling.   Sosiallærer, miljøterapeut, politi, skolehelsetjenesten, barneverntjenesten, SLT-koordinator deltar sammen med ungdommen og foresatte i kjernegruppen.

Miljøterapeut i hjemmet for veiledning

Miljøterapeutisk veiledning er et intensivt tiltak som har til hensikt å endre uhensiktsmessige omsorgsbetingelser for barn og unge. Alvorlighet og barnets alder er elementer som har betydning for intensitet og varighet. Målet er å skape varige positive endringer i barnets omsorgsmiljø.

Nye Mønstre, NAV Lister

Nye mønstre Nye mønstre er et tiltak i NAV Lister for barnefamilier med vedvarende lavinntekt. Familiekoordinator organiserer innsatsen rundt hele familien, og skal se hele familiens behov under ett.   NAV Lister Kontaktinformasjon til familiekoordinator Tlf:468 83 601 Epost: renate.egelid@nav.no

Oppstart av mødregrupper

Mødregrupper er et nettverkstiltak som drives av mødrene selv. Hver gruppe består av 6-10 mødre som treffes jevnlig for sosialt samvær. Kommunejordmor tar initiativ til å starte opp, og har oversikt over eksisterende mødregrupper for nybakte mødre og ny-tiflyttede med barn i spedbarnsalder.

PCIT (Foreldre – barn interaksjon terapi)

Målet med tiltaket er å varig endre negative samspillsmønstre mellom foreldre og små barn for å hindre eskalering av atferdsvansker.

PMTO behandling

PMTO er et behandlingstilbud for foreldre med barn i alderen 3 til 12 år som har eller står i fare for å utvikle alvorlige atferdsproblemer. Formålet er «å trene foreldre i sentrale foreldreferdigheter som kan forebygge, redusere eller stoppe atferdsproblemer hos barn og unge». Målet med PMTO behandlingen er å endre samspillsmønstre i familien og redusere barnets atferdsvansker.

PMTO- behandling

PMTO har som mål å gjenopprette eller bygge et positivt og utviklingsstøttene forhold mellom barn og foreldre, og bryte negative samspillsmønstre  I tillegg skal tilknytningen mellom foreldre og barn bli bedre, selvtilliten til barnet bygges opp, og barna lærer å ta ansvar for egne valg og handlinger.   I en PMTO behandling får familien tildelt en …

Psykolog – helsestasjon/familieteam

Psykologen på helsestsjon/famileteam kan bistå med vurdering, kartlegging og behandling av lettere til moderate psykiske helseplager. Ved alvorligere vansker blir pasienten henvist videre til rett instans.  Psykologen gir tilbud om direkte hjelp til barnet/ungdommen. Andre oppgaver kan være:  Bidra til å styrke det psykiske helsetilbudet  gjennom samarbeid med andre kommunale etater.  Bidra med tidlig intervensjon …

PYC – Parenting young children

PYC er et foreldreveiledningsprogram som egner seg til veiledning av foreldre med behov for konkret, individuell og hjemmebasert veiledning og støtte, for å styrke samspill og omsorgskompetanse for barn. Programmet har som mål å gi støtte til innlæring og utvikling av foreldreferdigheter i samspill og praktisk omsorgskompetanse. Fordi programmet er konkret egner det seg for foreldre som strever med betydningen i norsk språk, hukommelse, struktur, tidsplanlegging eller som har generelle lærevansker

Støttefamilie

Målet med støttefamilien er å enten bygge opp under familiens styrker eller ved å fungere som et supplement til en familie med utfordringer. Støttefamilie kan også være en mer langvarig ressurs for familier som mangler eller har svake nettverk. Målsetningen med tiltaket variere fra familie til familier, men handler som oftest om at barnet og familien skal få gode opplevelse og relasjoner i hverdagen, styrke seg i rollen og få et utvidet nettverk.