Småbarn (2-6 år)

A-BUPs behandlinger og tiltak

Abup gir spesialisert helsetilbud til barn og unge (0-18 år) med psykiske vansker, og deres pårørende. Dette kan være utredning og behandling av angst, atferdsvansker, utviklingsforstyrrelser, ADHD, depresjon, tvangslidelser, selvmordsfare, spiseforstyrrelser, skolevegring med mer. BEHANDLING ADHD hos barn og unge Atferdsvansker hos barn og unge Depresjon hos barn og unge Dialektisk atferdsterapi(DBT),ungdom Friluftssykehuset Friluftsterapi for …

Ansvarsgruppe

Ansvarsguppen er planlagte samarbeidsmøter der behov, ansvar og videre oppfølging er tema.  Arbeid i ansvarsgruppe skal skal ivareta helhetlig og tverrfaglig arbeid i forhold til barnet/ungdommens behov og utvikling.  Ansvarsgrupper er tverrfaglige samarbeidsmøter der flere instanser kan være involvert. For eksempel Lister barnevern, helsestasjon, koordinerende enhet, skole, barnehage, PPT, ABUP, HABU, statped, barn/ungdom og foresatte. …

Ansvarsgruppe som tiltak barneverntjenesten

Målet med opprettelse og deltakelse i en ansvarsgruppe er for å koordinere andre tiltak for barn og familien. Der ansvarsgruppen skal fungere som en samhandlingsform for å sikre helhet og sammenheng i tiltak.

Avlastning

Avlastningstilbudet er et tilbud til foreldre med særlig tyngende omsorgsoppgaver. TIlbudet kan gis på ulike måter, for eksempel i kommunens avlastningsbolig, som avlastningshjem eller som hjelp i hjemmet. https://www.flekkefjord.kommune.no/avlastningstilbudpaaroerendestoette.6276881-538935.html

Beredskapshjem

Målet med flytting i beredskapshjem er å skjerme og beskytte barnet fra alvorlig skadelige situasjoner i hjemmet. Flytting i beredskapshjem kan enten skje ved samtykke eller ved at barneverntjenesten treffer et akuttvedtak uten samtykke. En beredskapsplassering skal kontinuerlig vurderes med formål om tilbakeføring til foreldre dersom det kan skapes tilfredsstillende omsorgsbetingelser i hjemmet.

Besøkshjem

Målet med besøkshjem er å gi både foreldre og fosterforeldre mulighet for å øke omsorgskapasitet og overskudd i en krevende hverdag. Tiltakene kan både være av kortvarig og langvarig varighet, og ved langvarighet mer som et kompenserende tiltak, som vurderes nødvendig for å skape tilfredsstillende omsorgsbetingelser. For fosterforeldre kan et besøkshjem være svært viktig av hensyn til hvor krevende oppdrag noen ganger kan være.

COS – P Lister Barneverntjeneste

Målet er at barnet ditt skal få hjelp til å kjenne seg trygg og på den måten stå sterkere rustet til å møte utfordringer vi møter i livet. Kurset kan også bidra til et godt samspill mellom deg og barna dine

COS-P (cirkle of security parenting) – helsestasjonen

Målsetting med tiltaket er å styrke tilknytningen mellom foreldre og barn når barn har, eller er i risiko for å utvikle tilknytningsproblematikk. Tiltaket skal styrke barnets utvikling av selvregulering, sosial kompetanse og forebygge skjevutvikling.    Hva er COS P?

Familieråd

I familieråd er det tanter, onkler, besteforeldre og andre voksne som barnet er knyttet til som engasjerer seg for å hjelpe barnet. Familieråd legger til rette for et konstruktivt samarbeid mellom barn, familie, privat nettverk og barnevern. Et familieråd er et møte mellom familiens private nettverk og offentlige instanser. Målet med møtet er å komme fram til en plan som skal bedre familiens, og da spesielt barnets, situasjon. Et familieråd kan brukes i ulike type barnevernssaker og for barn i alle aldersgrupper

Familiesamtaler – helsestasjonen/familieteam

Individuelt tilpassede samtaler. Kan være på bakgrunn av bekymring for barn/ungdom, vansker i parforhold/samarbeid eller vansker i foreldrerollen.

Familieteamet

Familieteamet er et tverrfaglig lavterskeltilbud til familier med barn fra 0-18 år. Teamet er organisert på helsestasjonen og skal bidra med å styrke det forebyggende arbeidet.   Familieteamet tilbyr tidlig hjelp og støtte til gravide, barn, ungdom og familier som opplever ulike utfordringer i livet.   Hovedfokus er å styrke barn og unges psykiske helse ved å …

Flerfamiliegruppe

Lukket gruppe for barn og foreldre som har vært vitne til eller utsatt for vold i familien.

Foreldrerådgivning

Foreldrerådgivningen tar sikte på å hjelpe familien på et så tidlig tidspunkt som mulig. Gjennom rådgivningssamtaler og veiledning kan foreldre få hjelp til å forebygge begynnende atferdsproblemer og bidra til en positiv utvikling hos barnet.  Foreldrerådgivning består i:  Ukentlige samtaler med en foreldrerådgiver  3–5 møter per familie  Begge foreldrene bør delta om de bor sammen. …

Fosterhjem

Målet med en fosterhjemsplassering er å sikre barnet en forsvarlig omsorgssituasjon for kortere eller lengre varighet. En fosterhjemsplassering kan enten være med frivillig med samtykk fra foreldre dersom barnet er under 15 år, og med samtykke fra begge dersom barnet er over 15 år. Alle fosterhjemsplasseringer skal regnes som midlertidige , og barneverntjenesten skal være proaktive i forhold til å kontinuerlig vurdere om tiltaket er til barnets beste, og om tilbakeføring vil være en bedre løsning for barnet.

Hjelpemidler

Ved kortvarig behov lånes hjelpemidler ut fra kommunens korttidslager.  Utlån skjer via avdeling for rehabilitering og mestring i kommunen. Tlf 38 32 88 40 Ved langvarige behov(= mer enn 2 år) lånes hjelpemidler ut fra  NAV Hjelpemiddelsentral Agder  Kommunale fysioterapeuter, ergoterapeuter, hjelpemiddeltekniker, helsepersonell og skolepersonell formidler hjelpemidlene i samarbeid med NAV og leverandører .

Individuell kartlegging og oppfølging -helsestasjonen/skolehelsetjenesten/familieteamet

Tiltaket er for foreldre og barn/ungdom med behov for veiledning. Det kan være samtaler med foreldre/barn /ungdom, eller observasjoner av barnet/ungdommen. Tilbudet gis av helsesykepleier eller familieteamet.

Individuell plan (IP)

Individuell plan er en lovbestemt rettighet for personer som har behov for langvarige og sammensatte tjenester. Individuell plan er et verktøy som skal sikre god koordinering og framdrift i det tverrfaglige tjenestetilbudet til barn/ungdommen.

Konsultasjon – helsestasjonen

Intervensjonen går ut på å gi ansatte i barnehage eller skole veiledning i bruk av konkrete verktøy og strategier som kan forebygge og redusere atferdsproblemer i grupper/klasser. Intervensjonen er kortvarig med ukentlige konsultasjoner over en 6–8 ukers periode. Konsultasjon tilbys til ansatte i barnehage eller skole.

Koordinator -tverrfaglig samarbeid

Koordinator skal koordinere det tverrfaglige samarbeidet som foregår i forhold til et barn/ungdom og familien. En valgt fagperson har ansvar for å koordinere og samordne det tverrfaglige samarbeidet- ansvarsgruppen og ev. arbeidet med individuell plan(IP).

Miljøterapeut i hjemmet for veiledning

Miljøterapeutisk veiledning er et intensivt tiltak som har til hensikt å endre uhensiktsmessige omsorgsbetingelser for barn og unge. Alvorlighet og barnets alder er elementer som har betydning for intensitet og varighet. Målet er å skape varige positive endringer i barnets omsorgsmiljø.

Nye Mønstre, NAV Lister

Nye mønstre er et tiltak i NAV Lister for barnefamilier med vedvarende lavinntekt. Familiekoordinator organiserer innsatsen rundt hele familien, og skal se hele familiens behov under ett. Les mer på Kristiansand kommune sine sider. Kontaktinformasjon til familiekoordinator Wenche Larsen Løyning mobil: 949 79 231

PCIT (Foreldre – barn interaksjon terapi)

Målet med tiltaket er å varig endre negative samspillsmønstre mellom foreldre og små barn for å hindre eskalering av atferdsvansker.

Pedagogisk team i barnehagen

Pedagogisk team i barnehager er et tverrfaglig team som jobber på et forebyggende nivå i forhold til individ- og systemsaker . Individsaker tas opp etter samtykke fra foresatte, og foresatte skal som hovedregel inviteres med i møtet. Barnehagens pedagogiske team består av styrer, pedagogiske  ledere, PPT besøksansvarlig og representant fra helsestasjonen. Andre fagpersoner kan inviteres …

PMTO- behandling

PMTO har som mål å gjenopprette eller bygge et positivt og utviklingsstøttene forhold mellom barn og foreldre, og bryte negative samspillsmønstre  I tillegg skal tilknytningen mellom foreldre og barn bli bedre, selvtilliten til barnet bygges opp, og barna lærer å ta ansvar for egne valg og handlinger.   I en PMTO behandling får familien tildelt en …

Psykolog – helsestasjon/familieteam

Psykologen på helsestsjon/famileteam kan bistå med vurdering, kartlegging og behandling av lettere til moderate psykiske helseplager. Ved alvorligere vansker blir pasienten henvist videre til rett instans.  Psykologen gir tilbud om direkte hjelp til barnet/ungdommen. Andre oppgaver kan være:  Bidra til å styrke det psykiske helsetilbudet  gjennom samarbeid med andre kommunale etater.  Bidra med tidlig intervensjon …

Psykologisk førstehjelp

Psykologisk førstehjelp er et selvhjelpsverktøy for barn og unge for mestring av egne følelser, vanskelige tanker og situasjoner. Brukes i gruppe og i individuelle samtaler   https://www.ung.no/psykisk/hva-kan-hjelpe/3187_Psykologisk_f%C3%B8rstehjelp_n%C3%A5r_f%C3%B8lelsene_er_vanskelige.html  

PYC – Parenting young children

PYC er et foreldreveiledningsprogram som egner seg til veiledning av foreldre med behov for konkret, individuell og hjemmebasert veiledning og støtte, for å styrke samspill og omsorgskompetanse for barn. Programmet har som mål å gi støtte til innlæring og utvikling av foreldreferdigheter i samspill og praktisk omsorgskompetanse. Fordi programmet er konkret egner det seg for foreldre som strever med betydningen i norsk språk, hukommelse, struktur, tidsplanlegging eller som har generelle lærevansker

Samtaler med barn og unge ved Familievernkontoret

Barn og unge kan få tilbud om enesamtaler bl.a. når familien har det vanskelig. Evt. i forhold til andre samspillsproblemer m.m.

Spesialpedagogisk hjelp i barnehagen

Spesialpedagogisk hjelp i barnehagen er hjemlet i barnehageloven §31. Formålet med hjelpen er å gi barnet tidlig hjelp og støtte i utvikling og læring av for eksempel språklige og sosiale ferdigheter. Hjelpen skal bidra til at barnet blir bedre rustet til å starte på skolen. Tilbud om spesialpedagogisk hjelp i barnehagen forutsetter sakkyndig vurdering fra …

Støttefamilie

Målet med støttefamilien er å enten bygge opp under familiens styrker eller ved å fungere som et supplement til en familie med utfordringer. Støttefamilie kan også være en mer langvarig ressurs for familier som mangler eller har svake nettverk. Målsetningen med tiltaket variere fra familie til familier, men handler som oftest om at barnet og familien skal få gode opplevelse og relasjoner i hverdagen, styrke seg i rollen og få et utvidet nettverk.

Tilsyn i hjemmet

Målet med kontrolltiltak er å kontrollere at barn ikke utsettes for overgrep eller mishandling.

TVIST

TVIST er et bredt sammensatt faglig forum som tilbyr veiledning til foresatte, skoler og barnehager i vanskelige saker.  Foruten veiledning av hele TVIST-teamet, er det også mulig å få konsultasjon av A-BUP for en vurdering av  henvisning til spesialisthelsetjenesten.  Deltakere i TVIST: Helsestasjonen, kommunepsykolog, forvaltningsenheten, barnehagefaglig rådgiver, skolefaglig rådgiver, A-BUP, PPT, barneverntjenesten, enhet for psykisk …