Barn
“Kroppen er min” – Læringsverkstedet Barnehager
Undervisningopplegg og samtaleverktøy om kropp, grenser og seksuelle overgrep for barn i Læringsverkstedets barnehager.
Avlastning i private hjem/ avlastning i Habilitering
Avlastning gis til foreldre som har særlig tyngende omsorgsoppgaver, og foregår vanligvis hver fjerde helg, eller på timesbasis i ukedager.
Barnekontakter i virksomhetene (Barn som pårørende)
Kommunene har samme plikt som spesialisthelsetjenesten til å legge til rette for å fange opp og følge opp barn som pårørende til foreldre eller søsken. Arbeidet med barn som pårørende i kommunen kan organiseres på ulike måter, for eksempel ved å opprette barneansvarlig personell. I Lyngdal har vi egne barnekontakter. Rutiner sees i BTI Verktøykasse.
Barnekoordinator – Lyngdal kommune
I Lyngdal kommune har vi en Barnekoordinator i 20% stiling. Stillingen er plassert i Servicesenter Helse og Velferd.
Barnesamtale – Barnehager
Hensikten med barnesamtale er blant annet å avdekke mobbing/krenkelser i barnehagen, og finne ut om barn har en opplevelse av at de har et trygt og godt psykososialt barnehagemiljø.
Beredskapshjem
Målet med flytting i beredskapshjem er å skjerme og beskytte barnet fra alvorlig skadelige situasjoner i hjemmet. Flytting i beredskapshjem kan enten skje ved samtykke eller ved at barneverntjenesten treffer et akuttvedtak uten samtykke. En beredskapsplassering skal kontinuerlig vurderes med formål om tilbakeføring til foreldre dersom det kan skapes tilfredsstillende omsorgsbetingelser i hjemmet.
BUA – Lyngdal
BUA Lyngdal har masse flott fritidsutstyr du og andre kan låne, helt gratis! Åpningstider er (normalt) tirsdag og torsdag kl.10 – 17. Sjekk hjemmesiden for oppdatert informasjon om kontaktinfo, lokaler og åpningstider: Følg og lik BUA på Facebook. BUA Lyngdal har mye utstyr til utlån. Du kan bl.a. låne skøyter, langrennski, alpinski, skisko, hjelmer, ryggsekk, …
Drop-in helsesykepleier
Tiden helsesykepleier er på skolene. Informasjon sendes årlig ut til foreldre, ligger på info skjermer på skolene og gis på foreldremøter hvert år.
Elevråd – Skole
Ved hver grunnskole skal det for årstrinnene 5.-7.trinn og for årstrinnene 8.-10.trinn være et elevråd med representanter for elevene. Alle klassene i Lyngdal kommune velger en representant og en vara til elevrådet.
Familieråd – Lister Barnevern
I familieråd er det tanter, onkler, besteforeldre og andre voksne som barnet er knyttet til som engasjerer seg for å hjelpe barnet. Familieråd legger til rette for et konstruktivt samarbeid mellom barn, familie, privat nettverk og barnevern. Et familieråd er et møte mellom familiens private nettverk og offentlige instanser. Målet med møtet er å komme fram til en plan som skal bedre familiens, og da spesielt barnets, situasjon. Et familieråd kan brukes i ulike type barnevernssaker og for barn i alle aldersgrupper
Flerfamiliegruppe
Lukket gruppe for barn og foreldre som har vært vitne til eller utsatt for vold i familien.
Fosterhjem
Målet med en fosterhjemsplassering er å sikre barnet en forsvarlig omsorgssituasjon for kortere eller lengre varighet. En fosterhjemsplassering kan enten være med frivillig med samtykk fra foreldre dersom barnet er under 15 år, og med samtykke fra begge dersom barnet er over 15 år. Alle fosterhjemsplasseringer skal regnes som midlertidige , og barneverntjenesten skal være proaktive i forhold til å kontinuerlig vurdere om tiltaket er til barnets beste, og om tilbakeføring vil være en bedre løsning for barnet.
Gratisprinsippet barnehage
Alle arrangement og aktiviteter i barnehagen skal være gratis.
Hybeloppfølging – Lister barnevern
Målet er å sikre et godt botilbud med forsvarlig oppfølging av ungdommer som er ulike årsaker ikke kan bo i opprinnelig hjem. Ungdommene får tett miljøarbeider oppfølging knyttet til skole / dagtilbud, tilsyn, rutiner og andre behov.
Individuell plan og koordinator – Helsetjeneste
Individuell plan er for personer med langvarig og sammensatt behov for tjenester
Institusjonsplassering
Målet med flytting i institusjon kan være rusbehandling eller behandling for alvorlige atferdsvansker, eller fordi barnet trenger en annen omsorgsbase, og fosterhjem ikke anses som barnets beste.
NBO program, 0-3 mnd – Helsestasjonen
NBO, Newborn Behavioral Observations, er en fleksibel metode for å observere spedbarn mellom 0-3 mnd, på Helsestasjonen.
PAS, Positiv Adferdsstøtte – Habilitering
PAS er ett rammeverk, og er bygget opp rundt «det optimale livshjulet», som handler om hva som gjør livet godt å leve – og hvor vi skal lete hvis det er en atferd som utfordrer.
Pedagogisk Team – Barnehager
Pedagogisk Team er barnehagens forum for å sikre et trygt, godt og inkluderende barnehagemiljø.Teamet består av barnehage, helsestasjon og PPT, og skal arbeide med forebyggende tiltak både på system og individnivå. Tidlig innsats og rett hjelp til rett tid er en sentral målsetting for teamets arbeid. BTI med handlingsveiledere og verktøykasse er viktig redskap. Arbeidet …
Psykologisk førstehjelp – Barnehager
Psykologisk førstehjelp er et selvhjelpsverktøy for barn og unge for mestring av egne følelser, vanskelige tanker og situasjoner.
Psykososialt kriseteam – Lyngdal
Kommunen har et psykososialt kriseteam som trer i kraft etter forespørsel fra legevakt/ ambulanse, kriseledelsen, andre instanser feks politi og lignende eller kriseteamets medlemmer.
Samarbeidsutvalg – Barnehager
Samarbeidsutvalget er et rådgivende, kontaktskapende og samordnende organ. Utvalget består at foreldre og ansatte slik at hver gruppe er likt representert. Barnehagens eier kan delta etter eget ønske. Her diskuteres saker som har betydning for barnas hverdag.
Samtalekort om kroppsregeler – Barnehager
Samtalekortene er tenkt som støtte i samtale med barn.
Samtaler med barn og unge ved Familievernkontoret
Barn og unge kan få tilbud om enesamtaler bl.a. når familien har det vanskelig. Evt. i forhold til andre samspillsproblemer m.m.
Skolelos som tiltak i regi av barnevernet
Målet med tiltaket er å øke skolegjennomføringen, bedre skolesituasjonen og hindre frafall fra videregående opplæring blant ungdom som et barneverntiltak.
Skolelosen – Lyngdals Familieteam
Skolelosen jobber i Familieteamet, tilknyttet Helsestasjonen. Skolelosens primære oppgave er å tilrettelegge for en bedre skolesituasjon, og å hjelpe ungdommen til å ta ansvar for eget liv og møter eleven på den arena.
Sport og idrett
Kulturkontoret har ansvar for idrettsfaglige saker, og har tett kontakt med kommunens idrettsråd som består av samtlige idrettslag/foreninger i Lyngdal
Støttekontakt – Helsetjeneste
Støttekontakter jobber direkte med én person, og oppdragene er vanligvis fra 2 til 5 timer per uke. De som får tildelt støttekontakt kan være barn, ungdom, voksne eller eldre. Mennesker med ulike utfordringer av fysisk, psykisk eller kognitiv art som påvirker deres sosiale deltakelse.
Støttekontakt i gruppe – Helsetjeneste
Tiltaket kan innvilges ved behov og tilpasning
Tilrettelagt barnehagetilbud for barn med nedsatt funksjonsevne
Et barn har etter barnehageloven § 37 rett til et egnet individuelt tilrettelagt barnehagetilbud dersom barnet har tilretteleggingsbehov på grunn av nedsatt funksjonsevne.
Tilsyn i hjemmet – Lister barnevern
Målet med kontrolltiltak er å kontrollere at barn ikke utsettes for overgrep eller mishandling.
TMV – Terapeutisk mestring av vold – Lyngdal
TMV er en terapeutisk og ikke-straffende måte å forebygge og redusere vold. Ansatte i kommunen trenes opp til å observere og tolke atferd slik at man kan komme inn i handlingskjeden og sette i verk tiltak før aggressiv atferd inntreffer.
Vanlig med vondt
Skilsmissegruppe, i regi av Helsestasjonen