Foreldre
Ansvarsgruppe (samhandlingsarena) – Barnehager
Tverrfaglige samarbeidsmøter der flere instanser kan være involvert.
Barnekoordinator – Lyngdal kommune
I Lyngdal kommune har vi en Barnekoordinator i 20% stiling. Stillingen er plassert i Servicesenter Helse og Velferd.
Beredskapshjem
Målet med flytting i beredskapshjem er å skjerme og beskytte barnet fra alvorlig skadelige situasjoner i hjemmet. Flytting i beredskapshjem kan enten skje ved samtykke eller ved at barneverntjenesten treffer et akuttvedtak uten samtykke. En beredskapsplassering skal kontinuerlig vurderes med formål om tilbakeføring til foreldre dersom det kan skapes tilfredsstillende omsorgsbetingelser i hjemmet.
COS – foreldreveiledningskurs – Lyngdal Helsestasjon
Circle of security (COS) , trygghetssirkelen, er et foreldreveiledningskurs som tilbys hver vår, for de som har barn mellom 0-6 år.
COS – P. Tiltak hos Barnevernet, Familievernkontoret, Lyngdal Helsestasjon
Målet er at barnet ditt skal få hjelp til å kjenne seg trygg og på den måten stå sterkere rustet til å møte utfordringer vi møter i livet. Kurset kan også bidra til et godt samspill mellom deg og barna dine
Familieråd – Lister Barnevern
I familieråd er det tanter, onkler, besteforeldre og andre voksne som barnet er knyttet til som engasjerer seg for å hjelpe barnet. Familieråd legger til rette for et konstruktivt samarbeid mellom barn, familie, privat nettverk og barnevern. Et familieråd er et møte mellom familiens private nettverk og offentlige instanser. Målet med møtet er å komme fram til en plan som skal bedre familiens, og da spesielt barnets, situasjon. Et familieråd kan brukes i ulike type barnevernssaker og for barn i alle aldersgrupper
FAU – Skole
Når du har barn på en skole, er du automatisk en del av Foreldrerådet.
Flerfamiliegruppe
Lukket gruppe for barn og foreldre som har vært vitne til eller utsatt for vold i familien.
Foreldreforberedende kurs
Barnas Stasjon og Lyngdal Helsestasjon samarbeider og arrangerer Foreldreforberedende kurs.
Foreldrekurs for biologiske foreldre
Gruppe for foreldre som har barn i fosterhjem.
Foreldrekvelder – Skolehelsetjenesten
Skolehelsetjenesten holder foreldrekvelder for foreldre i barneskole og foreldrekvelder ungdomsskole.
Foreldremøter – Barnehage
Det inviteres til foreldremøte to ganger i året. Et aktivt samarbeid mellom hjem og barnehage har betydning for barnets utbytte av barnehageoppholdet. Det er positivt med foreldre som engasjerer seg i viktige prinsipper i barnehagens opphold, og barnehagens foreldremøter kan være en viktig arena for input og for erfaringsutveksling.
Foreldreråd – Barnehager
Foreldrerådet består av foreldrene til alle barna. Foreldrerådet skal fremme foreldrenes fellesinteresser og bidra til at samarbeidet mellom barnehagen og foreldregruppen skaper et godt barnehagemiljø.
Foreldrerådgivning – Lyngdal familieteam
Foreldrerådgivningsprogram som brukes av familieteamet.
Foreldresamtaler -Barnehager
Foreldresamtale i barnehagen er en fortrolig samtale mellom foreldre og barnehagepersonalet. Her får man verdifull innsikt om barnets utvikling og trivsel. Det tilbys foreldresamtaler to ganger i året og ellers ved behov.
Foreldreundersøkelse – Barnehage
I foreldreundersøkelsen får foreldre og foresatte si sin mening om barnehagetilbudet, barnets trivsel og utvikling, samarbeidet med barnehagen, informasjon og tilfredshet med lokaler og utearealer.
Foreldreveiledning generelt hos Familievernkontoret
Tilbud til foreldre som trenger støtte for å ivareta rollen som foreldre.
Godt begynt – Lyngdal helsestasjon
Et system for helsestasjoner og skolehelsetjenesten som skal gi tidlig hjelp til barn og unge. Prosjektet er gått over til drift fra 2022.
Hjelpe- og støttelinjer (chat, telefon, kontakt) for barn, unge og foresatte
Lyngdal kommune har laget en større oversikt over nyttige støttekanaler for barn, unge og foresatte.
Krisegruppa – Familievernkontoret avd. Kristiansand
Åpen dropin gruppe for dem som trenger noen å snakke med etter ett samlivsbrudd.
Kvinnegruppa
Lukket gruppe for kvinner som lever eller har levd med vold i parforholdet.
Mekling
Målet med mekling er å hjelpe foreldre foreldrene med å lage best mulig ordninger for barna og å komme fram til en foreldresamarbeidsavtale.
NBO program, 0-3 mnd – Helsestasjonen
NBO, Newborn Behavioral Observations, er en fleksibel metode for å observere spedbarn mellom 0-3 mnd, på Helsestasjonen.
Omsorgstønad – Helsetjeneste
Rettet mot foreldre som har spesielt tyngende omsorgsoppgaver i hjemmet, kan søke kommunen om omsorgsstønad. Kommunen avgjør hvem som kan få omsorgsstønad, og i så fall for hvor mange timer og på hvilket nivå stønaden skal ligge. Omsorgsstønad skal gjøre det mulig for private omsorgspersoner å opprettholde omsorgsarbeidet for sine nærmeste. HelseNorge om Omsorgsstønad
Oppstartsmøte med PPT. Barnehage
Barnehagen skal tilrettelegge innenfor det ordinære barnehagetilbudet og prøve ut tiltak.
Når tiltak er evaluert sammen med foreldrene kan en vurdere behovet for å melde videre til PPT.
Overføringsmøte barnehage – skole
I forbindelse med skolestart så gjennomføres det et overføringsmøte mellom barnehage og skole, foresatte skal få tilbud om å delta.
Parterapi – Familievernkontoret avd. Farsund
Parterapi er et tilbud til par som ønsker hjelp til å forebygge problemer, gjenopprette eller forbedre parforholdet. Par med hjemmeboende barn prioriteres.
Parterapi – Lyngdal Familieteam
Parterapi, – det er hjelp å få hos Familieteamet i Lyngdal.
Pedagogisk Team – Barnehager
Pedagogisk Team er barnehagens forum for å sikre et trygt, godt og inkluderende barnehagemiljø.Teamet består av barnehage, helsestasjon og PPT, og skal arbeide med forebyggende tiltak både på system og individnivå. Tidlig innsats og rett hjelp til rett tid er en sentral målsetting for teamets arbeid. BTI med handlingsveiledere og verktøykasse er viktig redskap. Arbeidet …
Pedagogisk team barnehage (samhandlingsarena)
Pedagogisk team er tverrfaglig samarbeidsmøter hvor en drøfter ulike utfordringer. Dette kan være generelt eller for det enkelt barn/ungdom dersom man har samtykke fra foresatte. Tilbudet gis ut fra behov på individnivå og generelt ved faste møtepunkter. De som deltar på møtene er barnehage, PPT, helsestasjon og eventuelt foresatte.
PMTO behandling
PMTO er et behandlingstilbud for foreldre med barn i alderen 3 til 12 år som har eller står i fare for å utvikle alvorlige atferdsproblemer. Formålet er «å trene foreldre i sentrale foreldreferdigheter som kan forebygge, redusere eller stoppe atferdsproblemer hos barn og unge». Målet med PMTO behandlingen er å endre samspillsmønstre i familien og redusere barnets atferdsvansker.
Psykososialt kriseteam – Lyngdal
Kommunen har et psykososialt kriseteam som trer i kraft etter forespørsel fra legevakt/ ambulanse, kriseledelsen, andre instanser feks politi og lignende eller kriseteamets medlemmer.
Pårørendekontakt – Helse og Velferd
Virksomheten skal være «en dør inn» til helse og velferd i hele kommunen
Redusert foreldrebetaling – Barnehage
Det er innført nasjonal maksimalpris for en barnehageplass.
Ruskontroll – Lister Barnevern
Målet med kontrolltiltak er å kontrollere at barn ikke utsettes for overgrep eller mishandling. Tiltak som urinprøver og meldeplikt er å anse som særlig inngripende og bør derfor kun benyttes i unntakstilfeller, og bare i situasjoner der det ikke er tvil om at barnets omsorgssituasjon kan ivaretas på en forsvarlig måte.
Råd og veiledning til unge mennesker som skal ha barn og ikke bor sammen.
Hjelp til å forebygge konflikter og få til et godt foreldresamarbeid.
Råd og veiledning ved Familievernkontoret
Samtaler om utfordringer i livet er ofte knyttet til livsendringer som påvirker vårt forhold til nære personer.
Samarbeidsutvalg – Barnehager
Samarbeidsutvalget er et rådgivende, kontaktskapende og samordnende organ. Utvalget består at foreldre og ansatte slik at hver gruppe er likt representert. Barnehagens eier kan delta etter eget ønske. Her diskuteres saker som har betydning for barnas hverdag.
Samtaler i forhold til konfliktfylt foreldresamarbeid
Tilbud til foreldre som synes det er vanskelig å samarbeide om felles barn.
Sinnemestring
Målet med kurset er å forhindre at ens sinne skal gå ut over andre, samt øke bevisstheten i forhold til hva som kan ligge til grunn for ens sinne.
Skravlekopp – folkebevegelse mot ensomhet
Lyngdal har siden 01.02.2020, vært sertifisert Skravlekopp-kommune. Det betyr at vi er med i “Folkebevegelsen mot ensomhet” og at vi er en kommune som har raushet og inkludering i målsettingene våre og som jobber aktivt for å redusere ensomhet i befolkningen. Se hvor du finner Skravlekoppene i vår kommune! Tar du utfordringen: Ber om å få din varme drikke i en Skravlekopp og viser andre at du gjerne tar en liten prat over en kopp kaffe, varm sjokolade eller tea? Våg det!!
Sport og idrett
Kulturkontoret har ansvar for idrettsfaglige saker, og har tett kontakt med kommunens idrettsråd som består av samtlige idrettslag/foreninger i Lyngdal
Startlån til boligkjøp via Husbanken
Kommunen låner i år 25 mill fra husbanken og gir videre lån til personer som skal kjøpe bolig. Her er personer med barn prioritert, som ikke får lån i vanlig bank og som har lav/varig lav inntekt. Startlån og tilskudd fra kommunen kan hjelpe deg som har hatt langvarige problemer med å få lån i …
Terapeutiske samtaler – Familievernkontoret
Terapeutiske samtaler for mennesker som ønsker endring i livet i forhold til andre mennesker. Tema kan også være om sorg.
Tilsyn i hjemmet – Lister barnevern
Målet med kontrolltiltak er å kontrollere at barn ikke utsettes for overgrep eller mishandling.
Økonomi og gjeldsrådgivning fra NAV
Hvis du har problemer med gjeld eller utfordringer med å betale utgifter, bør du søke hjelp så tidlig som mulig. NAV kan gi deg råd om privatøkonomien din. Tjenesten er gratis. NAV – Økonomi og gjeld