Hjelpetilbud A-Å

Abups behandlinger og tiltak

Abup gir spesialisert helsetilbud til barn og unge (0-18 år) med psykiske vansker, og deres pårørende. Dette kan være utredning og behandling av angst, atferdsvansker, utviklingsforstyrrelser, ADHD, depresjon, tvangslidelser, selvmordsfare, spiseforstyrrelser, skolevegring med mer. Henvisning til ABUB skjer via fastlegen eller barnevern. Oversikt over de ulike behandlingene

Ansvarsgruppe – Lister Barnevern

Målet med opprettelse og deltakelse i en ansvarsgruppe er for å koordinere andre tiltak for barn og familien. Der ansvarsgruppen skal fungere som en samhandlingsform for å sikre helhet og sammenheng i tiltak.

Avlastning i private hjem/ avlastning i Habilitering

Avlastning gis til foreldre som har særlig tyngende omsorgsoppgaver, og foregår vanligvis hver fjerde helg, eller på timesbasis i ukedager.

Barnekontakter i virksomhetene (Barn som pårørende)

Kommunene har samme plikt som spesialisthelsetjenesten til å legge til rette for å fange opp og følge opp barn som pårørende til foreldre eller søsken. Arbeidet med barn som pårørende i kommunen kan organiseres på ulike måter, for eksempel ved å opprette barneansvarlig personell. I Lyngdal har vi egne barnekontakter. Rutiner sees i BTI Verktøykasse.

Beredskapshjem

Målet med flytting i beredskapshjem er å skjerme og beskytte barnet fra alvorlig skadelige situasjoner i hjemmet. Flytting i beredskapshjem kan enten skje ved samtykke eller ved at barneverntjenesten treffer et akuttvedtak uten samtykke. En beredskapsplassering skal kontinuerlig vurderes med formål om tilbakeføring til foreldre dersom det kan skapes tilfredsstillende omsorgsbetingelser i hjemmet.

Beredskapshjem

Målet med flytting i beredskapshjem er å skjerme og beskytte barnet fra alvorlig skadelige situasjoner i hjemmet. Flytting i beredskapshjem kan enten skje ved samtykke eller ved at barneverntjenesten treffer et akuttvedtak uten samtykke. En beredskapsplassering skal kontinuerlig vurderes med formål om tilbakeføring til foreldre dersom det kan skapes tilfredsstillende omsorgsbetingelser i hjemmet.

Besøkshjem

Målet med besøkshjem er å gi både foreldre og fosterforeldre mulighet for å øke omsorgskapasitet og overskudd i en krevende hverdag. Tiltakene kan både være av kortvarig og langvarig varighet, og ved langvarighet mer som et kompenserende tiltak, som vurderes nødvendig for å skape tilfredsstillende omsorgsbetingelser. For fosterforeldre kan et besøkshjem være svært viktig av hensyn til hvor krevende oppdrag noen ganger kan være.

Besøkshjem – Lister Barnevern

Målet med besøkshjem er å gi både foreldre og fosterforeldre mulighet for å øke omsorgskapasitet og overskudd i en krevende hverdag. Tiltakene kan både være av kortvarig og langvarig varighet, og ved langvarighet mer som et kompenserende tiltak, som vurderes nødvendig for å skape tilfredsstillende omsorgsbetingelser. For fosterforeldre kan et besøkshjem være svært viktig av hensyn til hvor krevende oppdrag noen ganger kan være.

Bra mat kurs

Bra mat – kurs i regi av Helsestasjon og Frisklivsentralen.

BUA – Lyngdal

BUA Lyngdal har masse flott fritidsutstyr du og andre kan låne, helt gratis! Åpningstider er (normalt) tirsdag og torsdag kl.10 – 17. Sjekk hjemmesiden for oppdatert informasjon om kontaktinfo, lokaler og åpningstider: Følg og lik BUA på Facebook. BUA Lyngdal har mye utstyr til utlån. Du kan bl.a. låne skøyter, langrennski, alpinski, skisko, hjelmer, ryggsekk, …

COS – foreldreveiledningskurs – Lyngdal Helsestasjon

Circle of security (COS) , trygghetssirkelen, er et foreldreveiledningskurs som tilbys hver vår, for de som har barn mellom 0-6 år.

COS – P. Tiltak hos Barnevernet, Familievernkontoret, Lyngdal Helsestasjon

Målet er at barnet ditt skal få hjelp til å kjenne seg trygg og på den måten stå sterkere rustet til å møte utfordringer vi møter i livet. Kurset kan også bidra til et godt samspill mellom deg og barna dine

Drop-in helsesykepleier

Tiden helsesykepleier er på skolene. Informasjon sendes årlig ut til foreldre, ligger på info skjermer på skolene og gis på foreldremøter hvert år.

Familieråd – Lister Barnevern

I familieråd er det tanter, onkler, besteforeldre og andre voksne som barnet er knyttet til som engasjerer seg for å hjelpe barnet. Familieråd legger til rette for et konstruktivt samarbeid mellom barn, familie, privat nettverk og barnevern. Et familieråd er et møte mellom familiens private nettverk og offentlige instanser. Målet med møtet er å komme fram til en plan som skal bedre familiens, og da spesielt barnets, situasjon. Et familieråd kan brukes i ulike type barnevernssaker og for barn i alle aldersgrupper

Flerfamiliegruppe

Lukket gruppe for barn og foreldre som har vært vitne til eller utsatt for vold i familien.

Foreldreforberedende kurs – Barnas Stasjon og Helsestasjonen

Barnas Stasjon og Lyngdal Helsestasjon samarbeider og arrangerer Foreldreforberedende kurs.

Foreldrekurs for biologiske foreldre

Gruppe for foreldre som har barn i fosterhjem.

Foreldrerådgivning – Lyngdal familieteam

Foreldrerådgivningsprogram som brukes av familieteamet.

Foreldreveiledning generelt hos Familievernkontoret

Tilbud til foreldre som trenger støtte for å ivareta rollen som foreldre.

Fosterhjem

Målet med en fosterhjemsplassering er å sikre barnet en forsvarlig omsorgssituasjon for kortere eller lengre varighet. En fosterhjemsplassering kan enten være med frivillig med samtykk fra foreldre dersom barnet er under 15 år, og med samtykke fra begge dersom barnet er over 15 år. Alle fosterhjemsplasseringer skal regnes som midlertidige , og barneverntjenesten skal være proaktive i forhold til å kontinuerlig vurdere om tiltaket er til barnets beste, og om tilbakeføring vil være en bedre løsning for barnet.

Gratisprinsippet barnehage

Alle arrangement og aktiviteter i barnehagen skal være gratis.

Handlingsplan for trygt og godt barnehagemiljø

Handlingsplanen er et forpliktende verktøy for alle kommunale og private barnehager i Lyngdal kommune. Det er barnehagens ledelse som er ansvarlig for at det arbeides systematisk og kontinuerlig for å sikre alle barn et trygt og godt psykososialt barnehagemiljø.

Hjelpe- og støttelinjer (chat, telefon, kontakt) for barn, unge og foresatte

Lyngdal kommune har laget en større oversikt over nyttige støttekanaler for barn, unge og foresatte.

Hybeloppfølging – Lister barnevern

Målet er å sikre et godt botilbud med forsvarlig oppfølging av ungdommer som er ulike årsaker ikke kan bo i opprinnelig hjem. Ungdommene får tett miljøarbeider oppfølging knyttet til skole / dagtilbud, tilsyn, rutiner og andre behov.

Individuell plan og koordinator – Helsetjeneste

Individuell plan er for personer med langvarig og sammensatt behov for tjenester

Institusjonsplassering

Målet med flytting i institusjon kan være rusbehandling eller behandling for alvorlige atferdsvansker, eller fordi barnet trenger en annen omsorgsbase, og fosterhjem ikke anses som barnets beste.

Koordinator i Lyngdal kommune

I Lyngdal kommune skal barn og unge med større koordineringsbehov, ikke falle mellom to stoler, men bli sikret koordinert og strukturert hjelp der det er behov for det.

Krisegruppa – Familievernkontoret avd. Kristiansand

Åpen dropin gruppe for dem som trenger noen å snakke med etter ett samlivsbrudd.

Krisesenter i samarbeid med Kristiansand

Stiftelsen Sørlandet Krisesenter har tilbud til kvinner og menn og deres barn. Tilbudene retter seg mot mennesker som er utsatt for vold, eller trusler om vold, fra mennesker i nær relasjon.

Kvinnegruppa

Lukket gruppe for kvinner som lever eller har levd med vold i parforholdet.

Mekling

Målet med mekling er å hjelpe foreldre foreldrene med å lage best mulig ordninger for barna og å komme fram til en foreldresamarbeidsavtale.

Miljøterapeut i hjemmet for veiledning – Lister Barnevern

Miljøterapeutisk veiledning er et intensivt tiltak som har til hensikt å endre uhensiktsmessige omsorgsbetingelser for barn og unge. Alvorlighet og barnets alder er elementer som har betydning for intensitet og varighet. Målet er å skape varige positive endringer i barnets omsorgsmiljø.

Mini-risk gruppe

Angstgrupper for ungdom, i regi av Helsetasjonen

Minibuffer: Parkurs, enkeltpar

Samlivskurs for enkeltpar som opplever at de samme konfliktene har en tendens til å gjenta seg og ønsker å bryte mønsteret.

NBO program, 0-3 mnd – Helsestasjonen

NBO, Newborn Behavioral Observations, er en fleksibel metode for å observere spedbarn mellom 0-3 mnd, på Helsestasjonen.

Omsorgstønad – Helsetjeneste

Rettet mot foreldre som har spesielt tyngende omsorgsoppgaver i hjemmet, kan søke kommunen om omsorgsstønad. Kommunen avgjør hvem som kan få omsorgsstønad, og i så fall for hvor mange timer og på hvilket nivå stønaden skal ligge. Omsorgsstønad skal gjøre det mulig for private omsorgspersoner å opprettholde omsorgsarbeidet for sine nærmeste.   HelseNorge om Omsorgsstønad

Parterapi – Familievernkontoret avd. Farsund

Parterapi er et tilbud til par som ønsker hjelp til å forebygge problemer, gjenopprette eller forbedre parforholdet. Par med hjemmeboende barn prioriteres.

Parterapi – Lyngdal Familieteam

Parterapi, – det er hjelp å få hos Familieteamet i Lyngdal.

PCIT (Foreldre – barn interaksjon terapi)

Målet med tiltaket er å varig endre negative samspillsmønstre mellom foreldre og små barn for å hindre eskalering av atferdsvansker.

Pedagogisk Team – Barnehager

Pedagogisk Team er barnehagens forum for å sikre et trygt, godt og inkluderende barnehagemiljø.Teamet består av barnehage, helsestasjon og PPT, og skal arbeide med forebyggende tiltak både på system og individnivå. Tidlig innsats og rett hjelp til rett tid er en sentral målsetting for teamets arbeid. BTI med handlingsveiledere og verktøykasse er viktig redskap. Arbeidet …

PMTO behandling

PMTO er et behandlingstilbud for foreldre med barn i alderen 3 til 12 år som har eller står i fare for å utvikle alvorlige atferdsproblemer. Formålet er «å trene foreldre i sentrale foreldreferdigheter som kan forebygge, redusere eller stoppe atferdsproblemer hos barn og unge». Målet med PMTO behandlingen er å endre samspillsmønstre i familien og redusere barnets atferdsvansker.

PYC – Parenting young children

PYC er et foreldreveiledningsprogram som egner seg til veiledning av foreldre med behov for konkret, individuell og hjemmebasert veiledning og støtte, for å styrke samspill og omsorgskompetanse for barn. Programmet har som mål å gi støtte til innlæring og utvikling av foreldreferdigheter i samspill og praktisk omsorgskompetanse. Fordi programmet er konkret egner det seg for foreldre som strever med betydningen i norsk språk, hukommelse, struktur, tidsplanlegging eller som har generelle lærevansker

Robust Ungdom – Lyngdal

§9a i opplæringsloven: Skolen plikter å arbeide systematisk med å fremme et godt psykososialt miljø for elevene. Undervisningsprogrammet Robust Ungdom hjelper skolen til å arbeide systematisk, slik at den enkelte eleven kan oppleve trygghet og sosial tilhørighet.

Ruskontroll – Lister Barnevern

Målet med kontrolltiltak er å kontrollere at barn ikke utsettes for overgrep eller mishandling. Tiltak som urinprøver og meldeplikt er å anse som særlig inngripende og bør derfor kun benyttes i unntakstilfeller, og bare i situasjoner der det ikke er tvil om at barnets omsorgssituasjon kan ivaretas på en forsvarlig måte.

Råd og veiledning til unge mennesker som skal ha barn og ikke bor sammen.

Hjelp til å forebygge konflikter og få til et godt foreldresamarbeid.

Samtaler i forhold til konfliktfylt foreldresamarbeid

Tilbud til foreldre som synes det er vanskelig å samarbeide om felles barn.

Samtaler med barn og unge ved Familievernkontoret

Barn og unge kan få tilbud om enesamtaler bl.a. når familien har det vanskelig. Evt. i forhold til andre samspillsproblemer m.m.

Sinnemestring

Målet med kurset er å forhindre at ens sinne skal gå ut over andre, samt øke bevisstheten i forhold til hva som kan ligge til grunn for ens sinne.

Skolelos som tiltak i regi av barnevernet

Målet med tiltaket er å øke skolegjennomføringen, bedre skolesituasjonen og hindre frafall fra videregående opplæring blant ungdom som et barneverntiltak.

Skolelosen – Lyngdals Familieteam

Skolelosen jobber i Familieteamet, tilknyttet Helsestasjonen. Skolelosens primære oppgave er å tilrettelegge for en bedre skolesituasjon, og å hjelpe ungdommen til å ta ansvar for eget liv og møter eleven på den arena.

Spesialpedagogisk hjelp -Barnehager

Barn under opplæringspliktig alder har rett til spesialpedagogisk hjelp hvis de har særlige behov. Dette gjelder uavhengig av om de går i barnehage.

Sport og idrett

Kulturkontoret har ansvar for idrettsfaglige saker, og har tett kontakt med kommunens idrettsråd som består av samtlige idrettslag/foreninger i Lyngdal

Startlån til boligkjøp via Husbanken

Kommunen låner i år 25 mill fra husbanken og gir videre lån til personer som skal kjøpe bolig. Her er personer med barn prioritert, som ikke får lån i vanlig bank og som har lav/varig lav inntekt. Startlån og tilskudd fra kommunen kan hjelpe deg som har hatt langvarige problemer med å få lån i …

Støttefamilie – Lister Barnevern

Målet med støttefamilien er å enten bygge opp under familiens styrker eller ved å fungere som et supplement til en familie med utfordringer. Støttefamilie kan også være en mer langvarig ressurs for familier som mangler eller har svake nettverk. Målsetningen med tiltaket variere fra familie til familier, men handler som oftest om at barnet og familien skal få gode opplevelse og relasjoner i hverdagen, styrke seg i rollen og få et utvidet nettverk.

Støttekontakt – Helsetjeneste

Støttekontakter jobber direkte med én person, og oppdragene er vanligvis fra 2 til 5 timer per uke. De som får tildelt støttekontakt kan være barn, ungdom, voksne eller eldre. Mennesker med ulike utfordringer av fysisk, psykisk eller kognitiv art som påvirker deres sosiale deltakelse.

Støttekontakt i gruppe – Helsetjeneste

Tiltaket kan innvilges ved behov og tilpasning

Tankevirus-kurs for VGS-elever

Tankevirus-kurset handler om å forstå eget negativt tankemønster. Rett og slett styrke det psykologiske immunforsvaret.

Terapeutiske samtaler – Familievernkontoret

Terapeutiske samtaler for mennesker som ønsker endring i livet i forhold til andre mennesker. Tema kan også være om sorg.

TIBIR konsultasjon – Barnehage

Veiledning til ansatte

Tilrettelagt barnehagetilbud for barn med nedsatt funksjonsevne

Et barn har etter barnehageloven § 37 rett til et egnet individuelt tilrettelagt barnehagetilbud dersom barnet har tilretteleggingsbehov på grunn av nedsatt funksjonsevne.

Tilstedeværende barnevern

Tilstedeværende barnevern er barnevernstjenestens bidrag til at barn og foreldre i Lister skal få rett hjelp, til rett tid fra rett tjeneste

Tilsyn i hjemmet – Lister barnevern

Målet med kontrolltiltak er å kontrollere at barn ikke utsettes for overgrep eller mishandling.

TMV – Terapeutisk mestring av vold – Lyngdal

TMV er en terapeutisk og ikke-straffende måte å forebygge og redusere vold. Ansatte i kommunen trenes opp til å observere og tolke atferd slik at man kan komme inn i handlingskjeden og sette i verk tiltak før aggressiv atferd inntreffer.

Ungdomslos – Lyngdal Familieteam

Lyngdals egen Ungdomslos, er ungdommenes egen støtteperson og hjelper.

Vanlig med vondt

Skilsmissegruppe, i regi av Helsestasjonen

Økonomi og gjeldsrådgivning fra NAV

Hvis du har problemer med gjeld eller utfordringer med å betale utgifter, bør du søke hjelp så tidlig som mulig. NAV kan gi deg råd om privatøkonomien din. Tjenesten er gratis. NAV – Økonomi og gjeld