Tiltak på universelt nivå

Universalforebyggende tiltak til foreldre er oftest gruppeorienterte tiltak som alle foreldre kan delta i.

“Kroppen er min” – Læringsverkstedet Barnehager

Kompetanseprogram og samtaleverktøy til bruk i barnehagene.

Barnesamtale – Barnehager

Hensikten med barnesamtale er blant annet å avdekke mobbing/krenkelser i barnehagen, og finne ut om barn har en opplevelse av at de har et trygt og godt psykososialt barnehagemiljø.

Bra mat kurs

Bra mat – kurs i regi av Helsestasjon og Frisklivsentralen.

BUA – Lyngdal

BUA står for Barn Unge Aktivitet. BUA Lyngdal er på plass, med masse flott fritidsutstyr du og andre kan låne, helt gratis! Åpningstider er (normalt) tirsdag og torsdag kl.10 – 17.

BUA – Lyngdal

BUA Lyngdal har masse flott fritidsutstyr du og andre kan låne, helt gratis! Åpningstider er (normalt) tirsdag og torsdag kl.10 – 17. Sjekk hjemmesiden for oppdatert informasjon om kontaktinfo, lokaler og åpningstider: Følg og lik BUA på Facebook. BUA Lyngdal har mye utstyr til utlån. Du kan bl.a. låne skøyter, langrennski, alpinski, skisko, hjelmer, ryggsekk, …

COS – foreldreveiledningskurs – Lyngdal Helsestasjon

Circle of security (COS) , trygghetssirkelen, er et foreldreveiledningskurs som tilbys hver vår, for de som har barn mellom 0-6 år.

Drop-in helsesykepleier

Tiden helsesykepleier er på skolene. Informasjon sendes årlig ut til foreldre, ligger på info skjermer på skolene og gis på foreldremøter hvert år.

Foreldreforberedende kurs – Barnas Stasjon og Helsestasjonen

Barnas Stasjon og Lyngdal Helsestasjon samarbeider og arrangerer Foreldreforberedende kurs.

Foreldrekvelder – Skolehelsetjenesten

Skolehelsetjenesten holder foreldrekvelder for foreldre i barneskole og foreldrekvelder ungdomsskole. 

Foreldreundersøkelse – Barnehage

I foreldreundersøkelsen får foreldre og foresatte si sin mening om barnehagetilbudet, barnets trivsel og utvikling, samarbeidet med barnehagen, informasjon og tilfredshet med lokaler og utearealer.

Godt begynt – Lyngdal helsestasjon

Et system for å utføre kunnskapsbasert vurdering av barn og unges vekst, utvikling, psykiske helse og livskvalitet til bruk som beslutningsstøtte i tjenestene, og at denne kunnskapen kan settes sammen og anvendes til barnets beste. Godt begynt bidrar til Oversikt over hvordan høyde/vekt, generell og sosio-emosjonell utvikling, psykisk helse og livskvalitet er fordelt i barne- …

Gratis kjernetid – Barnehage

Alle 2-, 3-, 4- og 5-åringer, og barn med utsatt skolestart, som bor i husholdninger med lav inntekt, har rett til å få 20 timer gratis oppholdstid i barnehage per uke.

Gratisprinsippet barnehage

Alle arrangement og aktiviteter i barnehagen skal være gratis.

Handlingsplan for trygt og godt barnehagemiljø

Handlingsplanen er et forpliktende verktøy for alle kommunale og private barnehager i Lyngdal kommune. Det er barnehagens ledelse som er ansvarlig for at det arbeides systematisk og kontinuerlig for å sikre alle barn et trygt og godt psykososialt barnehagemiljø.

Hjelpe- og støttelinjer (chat, telefon, kontakt) for barn, unge og foresatte

Lyngdal kommune har laget en større oversikt over nyttige støttekanaler for barn, unge og foresatte.

LINK – Livsmestring i grunnskolen

LINK er et undervisningsopplegg i skolen. I Opplæringsloven og Kunnskapsløftets gemnerelle del står det at skolens oppgave er å sette barn og unge i stand til å håndtere livet.

Mekling

Målet med mekling er å hjelpe foreldre foreldrene med å lage best mulig ordninger for barna og å komme fram til en foreldresamarbeidsavtale.

Menigheter – barne-og ungdomsarbeid

Mange menigheter i Lyngdal kommune har egne aktiviteter for barn og ungdom i ulike aldersgrupper. Ta kontakt med den enkelte menighet å få mer informasjon om deres arbeid med barn og unge, – og evt deres familier. Det finnes mange ulike aktiviteter i ukedager og helger

NBO program, 0-3 mnd – Helsestasjonen

NBO, Newborn Behavioral Observations, er en fleksibel metode for å observere spedbarn mellom 0-3 mnd, på Helsestasjonen.

Pedagogisk Team – Barnehager

Pedagogisk Team er barnehagens forum for å sikre et trygt, godt og inkluderende barnehagemiljø.Teamet består av barnehage, helsestasjon og PPT, og skal arbeide med forebyggende tiltak både på system og individnivå. Tidlig innsats og rett hjelp til rett tid er en sentral målsetting for teamets arbeid. BTI med handlingsveiledere og verktøykasse er viktig redskap. Arbeidet …

Psykologisk førstehjelp – Barnehager

Psykologisk førstehjelp er et selvhjelpsverktøy for barn og unge for mestring av egne følelser, vanskelige tanker og situasjoner.

Pårørendekontakt – Helse og Velferd

Virksomheten skal være «en dør inn» til helse og velferd i hele kommunen

Redusert foreldrebetaling – Barnehage

Det er innført nasjonal maksimalpris for en barnehageplass.

Robust Ungdom – Lyngdal

§9a i opplæringsloven: Skolen plikter å arbeide systematisk med å fremme et godt psykososialt miljø for elevene. Undervisningsprogrammet Robust Ungdom hjelper skolen til å arbeide systematisk, slik at den enkelte eleven kan oppleve trygghet og sosial tilhørighet.

Rus og bekymring for rus barn og unge – Lyngdal Helsestasjon

Det er hjelp å få når du er bekymret.

Råd og veiledning ved Familievernkontoret

Samtaler om utfordringer i livet er ofte knyttet til livsendringer som påvirker vårt forhold til nære personer.

Samtalekort om kroppsregeler – Barnehager

Samtalekortene er tenkt som støtte i samtale med barn.

Samtaler med barn og unge ved Familievernkontoret

Barn og unge kan få tilbud om enesamtaler bl.a. når familien har det vanskelig. Evt. i forhold til andre samspillsproblemer m.m.

Skolelosen – Lyngdals Familieteam

Skolelosen jobber i Familieteamet, tilknyttet Helsestasjonen. Skolelosens primære oppgave er å tilrettelegge for en bedre skolesituasjon, og å hjelpe ungdommen til å ta ansvar for eget liv og møter eleven på den arena.

Skravlekopp – folkebevegelse mot ensomhet

Lyngdal har siden 01.02.2020, vært sertifisert Skravlekopp-kommune. Det betyr at vi er med i “Folkebevegelsen mot ensomhet” og at vi er en kommune som har raushet og inkludering i målsettingene våre og som jobber aktivt for å redusere ensomhet i befolkningen. Se hvor du finner Skravlekoppene i vår kommune! Tar du utfordringen: Ber om å få din varme drikke i en Skravlekopp og viser andre at du gjerne tar en liten prat over en kopp kaffe, varm sjokolade eller tea? Våg det!!

Sport og idrett

Kulturkontoret har ansvar for idrettsfaglige saker, og har tett kontakt med kommunens idrettsråd som består av samtlige idrettslag/foreninger i Lyngdal

Startlån til boligkjøp via Husbanken

Kommunen låner i år 25 mill fra husbanken og gir videre lån til personer som skal kjøpe bolig. Her er personer med barn prioritert, som ikke får lån i vanlig bank og som har lav/varig lav inntekt. Startlån og tilskudd fra kommunen kan hjelpe deg som har hatt langvarige problemer med å få lån i …

Stine Sofies barnehagepakke

Et opplæringsprogram som skal gjøre barnehageansatte bedre rustet til å avdekke vold og overgrep mot barn så tidlig som mulig. Hva er Stine Sofies Barnehagepakke?

Tankevirus-kurs for VGS-elever

Tankevirus-kurset handler om å forstå eget negativt tankemønster. Rett og slett styrke det psykologiske immunforsvaret.

TIBIR konsultasjon – Barnehage

Veiledning til ansatte

Tilrettelagt barnehagetilbud for barn med nedsatt funksjonsevne

Et barn har etter barnehageloven § 37 rett til et egnet individuelt tilrettelagt barnehagetilbud dersom barnet har tilretteleggingsbehov på grunn av nedsatt funksjonsevne.

Tilstedeværende barnevern

Tilstedeværende barnevern er barnevernstjenestens bidrag til at barn og foreldre i Lister skal få rett hjelp, til rett tid fra rett tjeneste

TMV – Terapeutisk mestring av vold – Lyngdal

TMV er en terapeutisk og ikke-straffende måte å forebygge og redusere vold. Ansatte i kommunen trenes opp til å observere og tolke atferd slik at man kan komme inn i handlingskjeden og sette i verk tiltak før aggressiv atferd inntreffer.

TRAS – Barnehager

TRAS er et pedagogisk kartleggings-verktøy for observasjon av språk-utviklingen til barn i alderen 2-5 år.

Ungdomslos – Lyngdal Familieteam

Lyngdals egen Ungdomslos, er ungdommenes egen støtteperson og hjelper.

Utviklingssamtale på skolen

Samtale mellom elev og lærer. Medvirkning og dialog. Utføres hvert semester

Vanlig med vondt

Skilsmissegruppe, i regi av Helsestasjonen

Zippis venner – livsmestring i skolen 1-.4. trinn

“Zippis venner – livsmestring i skolen” er et program for 1.- 4. trinn hvor elevene får øve på livsmestring gjennom å mestre dagliglivets utfordringer, å identifisere og snakke om følelser og støtte andre. Zippis venner: Nettside og Logg inn

Årshjul. Overgang barnehage – skole.

Barnehagen samarbeider med skolen for at overgangen og skolestart skal bli så trygg og god som mulig.